Автор
Теодор Муховски

Ето къде грешите, момичета: Психолог разкри защо мъжете не отговарят на съобщения

Позната ситуация: вече сте съчинили цял роман в съобщения и сте ги изпратили на любимия мъж, но в отговор телефонът коварно мълчи.

Първото нещо, което ви идва на ум, за да оправдаете мъжете: те са различни, по-малко емоционални, практични, мислят по-конкретно и, дори да са отегчени, пишат кратко и по същество. Ако трябва да кажат нещо важно, за тях е по-добре е да се обадят и да си уговорят среща.



Защо мъжете не отговарят на съобщения?

Задайте този въпрос на неспециалист и той веднага ще измисли десет или двадесет причини. Например: забравил, разсеян от работа, обиден, обмисля отговора, проверява себе си, няма настроение, не му харесват глупави въпроси от серията "Спиш ли?", прави го нарочно, игнорира ви и т.н.

Специалистите мислят по различен начин:

"Да разгледаме един такъв пример", предлага психологът.

"Сутрин е. Мъжът скоро е станал от сън. След 45 минути той трябва да отиде на работа. През това време трябва да вземе душ, да приготви закуска, да изглади ризата си (не сте забравили, че трябва и да се обръсне). И точно тогава пристига вашето текстово съобщение: "Добро утро!". Ще ви обясня защо не отговаря: той ви цени и не иска да ви обиди".



Малките разговори не са за мъже

Има едно изкуство, което британските жени са овладели - small talk. Това е непринуден разговор на отвлечени теми, който не предполага споразумения и задължения. Но мъжете искрено вярват, че кореспонденцията е обмен на информация, така че той може да не отговори, просто защото има да ви каже нещо повече.

"Мъжете по някакъв начин смятат, че с всяка дума, която казват, поемат ангажимент. Ако сте му изпратили текстово съобщение и чакате дълго време за отговор, може би сте го принудили да мисли. Той ще се опита да разбере какво трябва да отговори като почтен мъж в тази ситуация", твърди психологът.

"Факт е, че не съществува речник на готовите отговори, работещ автоматично, т.е. без участието на човека. И тук всички мъже по света са благодарни на индустрията, която ни предоставя готов набор от емотикони".

Казана дума - поет ангажимент

Мъжете отдават изненадващо голямо значение на думите. По някаква причина те смятат, че с всяка дума поемат ангажимент.

"Но може би той не отговаря, защото се страхува от връзки?", бихте си казали вие.

"Според традицията на моята професионална общност ще отговоря с въпрос: а какво е връзка?" - казва психологът.
„Ако връзката е размяна на текстови съобщения, тогава никой не се страхува от нея, тя изобщо не е страшна. Ако връзката е нещо друго, тогава той ще ви отговори на друго място.“

Често жените си мислят, че мъжът не отговаря на съобщенията, защото не изпитва симпатия към тях. Това не винаги е така.

"Замисляли ли сте се някога, че изпращането на текстови съобщения е чудесна възможност да се скриете? С други думи, по този начин може да избегнете запознанствата. Колкото по-малко желае да ви види, толкова по-охотно ще ви изпраща съобщения. Има вероятност той наистина да не се интересува от вас".



Може би не отговаря, защото не разполага с време?

Един сериозен експерт ще каже, че необоснованите твърдения не могат да ни задоволят, всяка теза трябва да се провери експериментално.

Опитайте се да му пишете в извън работното време. Така ще разберете какво чувства към вас.

"За жената, която обича, мъжът винаги ще намери време" - звучи правдоподобно, но експерименталната проверка е изпълнена с риск: на някои мъже никак не им харесва, когато им устройват "изпит" или "разпит".

Съвети от психолог към жените, които обичат да пращат съобщения:

- Пишете само по конкретни поводи, давайте само конкретна информация в текстовите съобщения. Пример: Уговорили сте се да се срещнете, той ви чака в студа, вие напишете "закъснявам" - тогава няма да има никакви недоразумения между вас.

- Проблемът с общуването в крайна сметка е проблем с разбирането. Всеки иска да бъде разбран, но никой не иска да разбере другия. Опитайте се да чуете партньора си. И никога повече няма да ви се налага да търсите обяснения на реакциите му в интернет.

Четете още: Напуснах съпруга си заради колега, но той се оказа лош любовник