Автор
Woman.bg

Ето решението, което кралицата взе за Мегзит

Ясно е решението, което Нейно Величество взе по време на свикания от нея преди два дни семеен съвет.

Припомняме, че повод за спешното съвещание с внуците ѝ – принцовете Уилям и Хари, и баща им във фамилното имение Сандрингам, графство Норфолк, бе продиктувано от намерението на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл да се оттеглят от кралските си задължения и да заживеят самостоятелен финансов живот.



И така, на пръв поглед изглежда, че Елизабет II не оспорва решението на Хари и Меган да сe откажат от отговорността си на членове на кралската фамилия. Тя обаче подчертава, че не би искала те да го правят, съобщава The Mirror, позовавайки се на официално заявление на Бъкингамския дворец.

Кралицата уточнява, че всички от семейството подкрепят желанието на херцозите на Съсекс да изградят "по-прогресивна роля" за себе си извън рамките на кралските норми и територии, но това, на което акцентира в изявлението си, е, че се надява да задържи двамата в статута им на кралското семейство, така че да продължат да изпълняват задълженията си в пълен обем.

С други думи – ако двамата влюбени се откажат от дълго обмисляния си план да абдикират от кралските задължения, Елизабет II би била най-щастлива и ще си въздъхне.

И все пак, въпреки вътрешния си дискомфорт от намирисващата на назряваща криза в кралския двор ситуация, владетелката на Великобритания е готова на компромиси. Тя е одобрила преходен период за двамата, в течение на който те постепенно ще се отказват от кралското финансиране. Това ще им даде възможност да изпълняват ангажиментите си, съобразявайки избора си с времето, което ще прекарват между Канада и Великобритания.

Кралицата определи срещата в имението като "градивна", а окончателните ѝ решения тя ще вземе до дни.

По думите на свидетели пък след края на срещата тримата принцове са си тръгнали от нея в отделни автомобили.

Четете още: Елизабет II решава бъдещето на принц Хари и Меган на спешен семеен съвет