Ето защо не трябва да работим в понеделник

17 януари 2022 | 14:19
395
0
снимки: Unsplash
0

Изтощението от работа, което неусетно преминава в психически срив е добре познато на много от нас. В комбинация със сложната ситуация покрай пандемията душевното ни здраве страда още повече, а напрежението единствено расте.

Ето защо е много важно да взимаме мерки, за да запазим психиката си и съответно да бъдем по-щастливи, по-спокойни и по този начин по-работоспособни и полезни за себе си и обществото. И затова днес, по понеделнишки, да ви издадем една тайна, която може да ви спаси от тотален бърнаут. 

Ключът от бараката на спокойствието и здравата психика се крие в кратката, но ефективна почивка. И да - добре е от време на време да си давате точно един работен ден почивка. А специалисти психолози споделят точно кой трябва да бъде той и кой не трябва да бъде той. 

Категорично и съвсем логично, най-добрият ден да си вземете отпуск и да се възстановите, е понеделник. Другият фаворит е петък.

понеделник

Не се изкушавайте да почивате в сряда, тъй като в сърцевината на работната седмица тъкмо сте завъртяли колелото и сте тръгнали в ритъм с работния процес. И един ден нито ще ви откъсне напълно от сивото всекидневие, нито ще ви даде достатъчно енергия да избутате четвъртък и петък. 

Най-доброто решение е да си отпочинете в понеделник, защото така ще си направите прекрасно продължение на уикенда. И тук, разбира се, има уловка.

 

Не пропилявайте деня в гледане на филми и бездействие. Най-добрата почивка е активната, а психолозите препоръчват трите най-добри дейности за този ден:

жена

- разтоварваща душата физическа активност (например йога, пилатес или танци)

- среща с психотерапевт или приятел, който е готов да изслуша всичките ви тревоги и да ви зареди с енергия

- масаж или друга процедура, която ще помогне на тялото ви да се отпусне и да се почувствате по-добре. 

И все пак, независимо кой ден и каква активност сте избрали, възползвайте се максимално! Не забравяйте - менталното здраве е също толкова важно, колкото и физическото!

Четете още: Мишел Обама: Децата се стараят повече, когато вярваме в тях

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени