Автор
Ева Григорова

Фън Шуй на работното място: 5 тайни за привличане на успех и богатство

Безпорядъкът и дезорганизацията могат да причинят безпокойство и чувство на неудовлетвореност, както и да попречат на работните процеси, защото хаосът ни влияе неотменно.

Психолзите и специалистите по личностно развитие често съветват да поддържате офиса и работния си плот изрядни, но какво ще стане, ако не само почиствате, но и използвате принципите на Фън Шуй?

Днес ще ви разкажем как да го направите.



Фън Шуй: защо да го използваме?

Това е древна китайска практика, която някои наричат изкуство, а други наука. Въпреки че съществува от повече от 3000 години, той не е остарял: практиката все още е популярна както в Китай, така и в западния свят. Буквално "фън" се превежда като вятър, а "шуй" означава "вода". Предполага се, че перфектният баланс на тези два елемента създава добро здраве и привлича късмет, докато грешният баланс на енергиите създава дисхармония в живота. Фън Шуй се използва у дома и на работа, за да носи късмет на хората.

Фън шуй принципи

Като вземете древното китайско знание като основа и го приложите в интериора на офиса си, ще откриете, че се чувствате по-малко стресирани, по-продуктивни, по-щастливи и по-способни да управлявате времето си. Чрез практикуването на Фън Шуй, може дори да откриете, че се придвижвате по-бързо нагоре по корпоративната стълбица или получавате увеличение на заплатата. Но как да го приложите на работното си място?

Подобряване на енергийния поток

Електромагнитните полета играят важна роля във Фън Шуй. Тяхната цел е да минимизират отрицателната енергия в определени области на пространството, за да я превърнат в по-продуктивна зона, изпълнена с добра енергия. Ако искате да подобрите енергетиката в дадена точка от дома или офиса си, трябва да знаете, че най-важните зони са нейните входни и изходни точки.

Ако отрицателната енергия владее входа на вашата сграда, ще ви бъде трудно да поканите нови или подходящи хора през вратата. Пространствата, където се намират хората от маркетинга и рекламата, също са критични по отношение на енергията на работното ви място. Там, където живее положителната Ци, царуват хармония, професионализъм и концентрация. Ето какво можете да използвате, за да внесете положителна енергия в работното си пространство:

Кристали

Определени цветове

Часовници

Аквариуми

Определени растения

Фонтани



Оформление на пространството

Дори когато сте на работа, е важно да украсите своето пространство, за да поддържате вдъхновението си живо. Можете да окачите картини, плакати и гоблени по стените, за да се чувствате креативни, мотивирани, щастливи и спокойни. Не забравяйте, че цветовете са една от важните части нана Фън Шуй, така че изберете подходящите арт пана за вашето работно място.

Знайте, че:

Зеленото и кафявото засилват креативността.

Жълтото и оранжевото укрепват връзките.

Червеното влияе върху производителността.

Синьото и сивото действат успокояващо.

Позиция на бюрото

Ако работите у дома или имате късмета да имате шеф, който няма нищо против Фън Шуй в офиса, тогава може да помислите да преместите бюрото си на по-подходящо място. Има два ключови момента, които трябва да имате предвид. Първо - не трябва да седите директно срещу някой друг, тъй като можете да вземете от лошата му енергия или да предизвикате безпокойство един в друг. Второ, вашият работен плот трябва да се намира срещу вратата. Идеята зад това е, че ще започнете да виждате нови възможности да се появяват по пътя ви и на свой ред повече възможности ще намерят пътя си към вас.

Изберете растения

Фън Шуй не е само за това къде поставяте мебелите си. Качеството на въздуха също е важен аспект и приоритет в това древно китайско изкуство. Така че е наложително да подобрите въздуха в помещението, в което прекарвате дълго време. Добавете няколко растения около работното си пространство, за да поддържате въздуха по-чист и скоро ще откриете, че мислите ви се избистрят.

Можете да подберете растения като:

Драцена

Фикус

Змийско растение



Меко осветление

Флуоресцентната светлина е вредна за очите и излъчва твърде много яркост. Това може да доведе до главоболие и раздразнение. Въпреки това, преминаването към противоположния край на спектъра и настройката на осветителна система, която е твърде слаба, може да затрудни свършването на работата, тъй като поставя хората в твърде спокойно и отпуснато настроение. Осветлението, което избирате за вашия офис, е от съществено значение за благосъстоянието на всички служители, които работят в него. Намерете оптималния баланс между твърде яркото и твърде слабото осветление.

Фън шуй организация на работния плот

Освен ако не сте фрийленсър или работите от вкъщи, може невинаги да е лесно за вас да преместите бюрото си или да добавите растения към офиса. Но едно нещо, което всеки може да направи, е да се грижи за собственото си работно пространство и да поддържа бюрото си в ред. Най-важният аспект от поддържането на Фън Шуй на вашия работен плот е да се уверите, че не е затрупан с хартия, отчети или каквото и да било. За да поддържате фокусиран и ясен ум, трябва да се уверите, че пространството, в което се намирате, е подредено и чисто.