"Градинският сопол" - най-големият враг на работещата майка

Да, има такова животно "градински сопол". Звучи като "градински охлюв", но е друга гад, макар и също толкова слузеста, вредна и неприятна. Изпълзява от подмола си с първото падане на температурите и се прибира обратно напролет, щом пекне малко слънце. Градинският сопол е враг номер едно на републиката и е най-често обсъжданата тема сред майки, баби, бащи, колежки, работодатели, учителки, педиатри...За него се говори като за заплаха за националната сигурност, защото е способен да извади от строя всяка една фирма с работещи майки/бащи, независимо дали се занимава със софтуер или продава топли закуски. На заразените с градински сопол деца се гледа като на болни от чума, едра шарка или друга подобна средновековна болест за масово унищожение, като те се преследват с цялата строгост на закона.

View post on Instagram
 


Да си го представим. Часът е 7.15, навън е 5 градуса, а вие бързате да заведете детето на детска градина и да бягате на работа. Да, но на вратата ви дебне медицинската сестра, въоръжена с фенерче и злобна усмивка. Промъквате се с полуспящия мъник като мексиканец, който иска да пресече нелегално границата с Щатите. И, хоп, детето издайнически кихва. Провал. След малко от нослето му потича секрет. О, ужас! "Да няма сопол?" - уж любезно пита медицинската сестра. Следва минута мълчание, в която вие бавно вдишвате, а после издишвате...И така няколко пъти. Опитвате се да обясните, че детето не е болно, но просто е кихнало, потекъл му е секрет, както на нея вероятно ѝ се случва, когато яде горещо шкембе с люти чушки. Това е само един сопол и нагледно показвате как трябва да се забърше. Да, но на учителките явно не им плащат да бършат сополи. Те самите никога нямат секрети, освен когато не секретират жлъчка, след като са провалили поредния ви работен ден.
С две думи: разкрити сте и трябва спешен план за действие.


Вариант 1 - Майка Терминатор
Представяте си, че сте не майка, а Терминатор, влизате в детската с пушка помпа и оставяте сина/дъщеря си с победоносна походка. Излизате и тръгвате на работа, за да изкарате парите за заплатата на учителката, мед. сестрата и леличките. За по-драматичен финал може да изречете - "асталависта, бейби". След това бързо бягате, без да се обръщате, докато не стигнете спирката.


Вариант 2 - Майка мъченица
Тази майка е от най-клетите и е любимата жертва на всички. Детето ѝ е постоянно на мушка за сополи, кашля повече от другите и все е отпаднало. В очите на учителката тя чете нонстоп въпроса: "Ама какво го правите това дете?", все едно майката денонощно мечтае то да е болно. Тази особа винаги е виновна и все се извинява. На работодателя си, който в прав текст ѝ казва, че прекалява с болничните и ѝ дава работа за вкъщи, на личната лекарка, която все пита "Какво правите за имунитета на детето?", на учителката в детската, която изпитва троен оргазъм, щом тикне набедения за сополив малчуган обратно в ръцете на майка му, а тя хленчи и заеква, че трябва спешно да отиде на работа.


Вариант 3 - Майка непукист
Майката непукист е нова порода майки и отличителното е, че изобщо не ѝ пука за градинския сопол. Щом някой направи и най-бегъл опит да върне детето ѝ от градина, защото има сопол, тя троснато му отговаря: "Ами избършете го! Нали затова ви плащат. Хайде, че лошо съм паркирала и ме чакат...". Кратко, точно и ясно. Така трябва. Евала!


Тук обаче има една подробност, която е редно да упоменем. Ако детето ви ходи на държавна детска градина и ви го върнат, болката е голяма, но не е за умиране. Все пак удоволствието за целия месец е 60 лв, а ако детето отсъства, сумата се преизчислява. Представете си, че сте от онази група клетници, които още са в листата на чакащите за държавна градина, но дотогава се принуждавате да търсите частна, защото все пак трябва да ходите на работа, нали! Та броите едни 800 лв на месец и си мислите, че ще спите спокойно, но не би...Отново изпълзява градинският сопол, връщат ви детето с мотив, че е болно и ще зарази и другите деца, вие си плащате, а на работа не ходите, а после ви удрят и с болничните. Направо се въртите в омагьосан кръг! Стоите вкъщи и тъжно подсмърчате, докато "болния" ви се катери по главата, защото всъщност е здрав и нищо му няма. Освен проклетия сопол. Без температура, без зачервено гърло, без отпадналост...

Но явно 800 лв не са достатъчна сума, за да избършат един сопол! Ето това е повод да си сипете нещо сгряващо на обяд, да си гушнете детето и да си подсмърчате на воля двамата. Все пак болничните са чудесен повод поне да си видим децата, нали?