"Градинският сопол" - най-големият враг на работещата майка

28 ноември 2019 | 13:56
35061
16
pixabay, unsplash
16

Да, има такова животно "градински сопол". Звучи като "градински охлюв", но е друга гад, макар и също толкова слузеста, вредна и неприятна. Изпълзява от подмола си с първото падане на температурите и се прибира обратно напролет, щом пекне малко слънце. Градинският сопол е враг номер едно на републиката и е най-често обсъжданата тема сред майки, баби, бащи, колежки, работодатели, учителки, педиатри...За него се говори като за заплаха за националната сигурност, защото е способен да извади от строя всяка една фирма с работещи майки/бащи, независимо дали се занимава със софтуер или продава топли закуски. На заразените с градински сопол деца се гледа като на болни от чума, едра шарка или друга подобна средновековна болест за масово унищожение, като те се преследват с цялата строгост на закона.


Да си го представим. Часът е 7.15, навън е 5 градуса, а вие бързате да заведете детето на детска градина и да бягате на работа. Да, но на вратата ви дебне медицинската сестра, въоръжена с фенерче и злобна усмивка. Промъквате се с полуспящия мъник като мексиканец, който иска да пресече нелегално границата с Щатите. И, хоп, детето издайнически кихва. Провал. След малко от нослето му потича секрет. О, ужас! "Да няма сопол?" - уж любезно пита медицинската сестра. Следва минута мълчание, в която вие бавно вдишвате, а после издишвате...И така няколко пъти. Опитвате се да обясните, че детето не е болно, но просто е кихнало, потекъл му е секрет, както на нея вероятно ѝ се случва, когато яде горещо шкембе с люти чушки. Това е само един сопол и нагледно показвате как трябва да се забърше. Да, но на учителките явно не им плащат да бършат сополи. Те самите никога нямат секрети, освен когато не секретират жлъчка, след като са провалили поредния ви работен ден.
С две думи: разкрити сте и трябва спешен план за действие.

dete


Вариант 1 - Майка Терминатор
Представяте си, че сте не майка, а Терминатор, влизате в детската с пушка помпа и оставяте сина/дъщеря си с победоносна походка. Излизате и тръгвате на работа, за да изкарате парите за заплатата на учителката, мед. сестрата и леличките. За по-драматичен финал може да изречете - "асталависта, бейби". След това бързо бягате, без да се обръщате, докато не стигнете спирката.


Вариант 2 - Майка мъченица
Тази майка е от най-клетите и е любимата жертва на всички. Детето ѝ е постоянно на мушка за сополи, кашля повече от другите и все е отпаднало. В очите на учителката тя чете нонстоп въпроса: "Ама какво го правите това дете?", все едно майката денонощно мечтае то да е болно. Тази особа винаги е виновна и все се извинява. На работодателя си, който в прав текст ѝ казва, че прекалява с болничните и ѝ дава работа за вкъщи, на личната лекарка, която все пита "Какво правите за имунитета на детето?", на учителката в детската, която изпитва троен оргазъм, щом тикне набедения за сополив малчуган обратно в ръцете на майка му, а тя хленчи и заеква, че трябва спешно да отиде на работа.


Вариант 3 - Майка непукист
Майката непукист е нова порода майки и отличителното е, че изобщо не ѝ пука за градинския сопол. Щом някой направи и най-бегъл опит да върне детето ѝ от градина, защото има сопол, тя троснато му отговаря: "Ами избършете го! Нали затова ви плащат. Хайде, че лошо съм паркирала и ме чакат...". Кратко, точно и ясно. Така трябва. Евала!

gad


Тук обаче има една подробност, която е редно да упоменем. Ако детето ви ходи на държавна детска градина и ви го върнат, болката е голяма, но не е за умиране. Все пак удоволствието за целия месец е 60 лв, а ако детето отсъства, сумата се преизчислява. Представете си, че сте от онази група клетници, които още са в листата на чакащите за държавна градина, но дотогава се принуждавате да търсите частна, защото все пак трябва да ходите на работа, нали! Та броите едни 800 лв на месец и си мислите, че ще спите спокойно, но не би...Отново изпълзява градинският сопол, връщат ви детето с мотив, че е болно и ще зарази и другите деца, вие си плащате, а на работа не ходите, а после ви удрят и с болничните. Направо се въртите в омагьосан кръг! Стоите вкъщи и тъжно подсмърчате, докато "болния" ви се катери по главата, защото всъщност е здрав и нищо му няма. Освен проклетия сопол. Без температура, без зачервено гърло, без отпадналост...

Но явно 800 лв не са достатъчна сума, за да избършат един сопол! Ето това е повод да си сипете нещо сгряващо на обяд, да си гушнете детето и да си подсмърчате на воля двамата. Все пак болничните са чудесен повод поне да си видим децата, нали?

Още по темата

Коментари

16 Диляна Караиванова
  16 декември 2019 | 10:23 отговор
 

Браво, Браво, Браво г-жо! Хубаво ли ви е! А дано ви мине! Толкова простотии накуп отдавна не бях чела! Таз жълта евтина медия редактор няма ли, че да контролира какво публикуват куцо, кьораво и сакато? Това става, само за кенефно четиво и за нищо друго. Едно време с такива публикации си бършехме задниците. Срамота, woman.bg! Quality control-a Ви бяга централно!

 
15 Беба
  01 декември 2019 | 07:30 отговор
 

Разбира се, че когато детето има здравословен проблем трябва да бъде заведено на лекар и оставено в къщи за лечение. Ако няма проблем личният лекар на детето или педиатър издават мед. бележка, че детето е клинично здраво и може да посещава детска градина. Мед. сестра, затова стои на входа и преглежда с фенерчето, ако има някакъв проблем да насочи родителя към лекар. Това и е част от работата. В детската градина се прием здрави деца, това е детска градина, а не детско отделение. Защото, като дойде проверка от РЗИ няма да питат майката защо детето е там, а ще попитат мед. сестра защо то е приела. Глобата съответно ще я плати мед. сестра, а не майката. Затова децата трябва да се водят здрави на дг и не се сърдете, когато по някога вашето дете бъде върнато. В тази свера съм и знам какво е от една страна родител да се сърди и от друга контролиращия орган да те попита защо това дете е тук, като е с проблем. Така, че това си е и до съвест на родителите.

 
14 Катя Захариева
  30 ноември 2019 | 20:59 отговор
 

Съгласна сън донякъде със статията. В много детски градини учители и лелички гледат как да върнат колкото се може повече деца, за да им е по-спокойно, защото едно е да се грижиш за 25 деца, друго е за 9-10.Много пъти съм чувала "това ревящото пак идва" и се замислят как да си спестят грижите. Най-лесно е да го обявят за болно,само че доста деца имат установени алергии, документирани, но в детската градина не ги признават. И се замислям, дали всички пишещи по-горе в защита на персонала в детската градина са виждали грубото и унизително отношение към тези "сополиви"деца. Чувала съм реплики от рода на"да не съм майка ти, та да те бърша", "ще стоиш наказан, щом са те довели болен" и т. н.Няма майка, която да рискува здравето на детето си, само и само да е на работа. Това е несериозно.

 
13 Аз
  30 ноември 2019 | 16:13 отговор
 

Искрено съжелявам,че ще го кажа,но за мен фгрозната истина за част от служителите в детските градини е такава. И тази слава е завоювана с отношението им към деца и родители. Според мен малко са родителите,които оставят реално болно дете на градина. А в държавните заведения персоналът е изнервен и вечно недоволен от заплатите (много са ниски-спор няма), от броя на децата и няма никакво желание за възпитание и отдаденост. Крещи се по мъниците ,като че са зверове, обвиняват се и се заклеймяват като болни или смотани! Чувала съм го на отворени прозорци. Нереално отношение. А мислите ли,че има майка,кпято ще влезе като терминатор? Пресилена статия,но отразяваща действотелността.

 
12
  30 ноември 2019 | 13:28 отговор
 

Заради такива майки хората, които са съвместни и си гледат децата остават без работа, понеже тя го оставя болно, то заразява всички останали и всички плащаме като луди за някакви лекарства, които за нищо не стават. Извода е заради такива майки раздавате пари, тъпчете детето с всякакви боклуци и за финал губите работата си, защото тя не можела да си вземе болничен, а ти можеш.

 
11 .......
  29 ноември 2019 | 19:54 отговор
 

o daa ....kolko poznato ...hodeh s hlapeto na rabota za6toto vse be6e sus sekret

 
10
  29 ноември 2019 | 18:02 отговор
 

Сега да кажа,че ако дойде ХЕИ прави глоба за този така наречен безобиден градински сопол!И понеже майките ни изкарват заплатите,може да се погрижат тогава и за глобите!

 
9
  29 ноември 2019 | 15:52 отговор
 

 
8 Миглена
  29 ноември 2019 | 15:51 отговор
 

Така наречения от вас "градински сопол" (интересна диагноза тип БГ Мама) спокойно би могъл да бъде легализиран с преглед при личния лекар на детето и издадена от него медицинска бележка до детското заведение, на гърба на която да пише - клинично здрав, може да посещава детска градина. Така и вълкът сит, и агнето цяло. Сестрата не може да рита срещу компетентноста на лекаря, учителките имат доказателство и оправдние пред евентуални недоволни родители от вашия сополив мъник,пък и какво толкова,при 25-30 деца в група един сопол да не могат да обслужат,работодателят ще е спокоен за приноса към брутнуя вътрешен птидукт и евентуалната печалба,вие,че сте изкарала заплатата на на обслужващия ви персонал (учители, помощник възпитатели и всякакви там други служители, работещи за вас и вашето дете). Просто вепрос на родителска отговорност и съобразяване с някакъв ред в институцията,на която сте поверили детето си. Дано съветът е бил полезен.

 
7
  29 ноември 2019 | 12:37 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.