Автор
Теодор Муховски

Има жени, които не знаят, че мъжете имат ерекция рано сутрин

Неочаквани откровения разтърсиха социалните мрежи! Потребителки на Reddit признават, че мъжете са ги изненадали с любовта си към любовните игри и сутрешните си ерекции. Те изброиха неочакваните си открития за противоположния пол в дискусия, започнала в секцията на сайта Reddit.

Много жени бяха поразени от особеностите на мъжката физиология, по-специално от способността на тестисите да променя формата си от сутрешните ерекции.

"Сутрешна ерекция. Нямах представа, че онова нещо просто стърчи всяка нощ, докато не срещнах първото си гадже", споделя изумена потребителка на Редит.



Сутрешна ерекция: какви са причините за нея и какво доказва липсата ѝ?

Какво причинява появата на сутрешна ерекция и трябва ли да се притеснявате, ако не се появи известно време? Научете причините за сутрешната ерекция.

Сутрешната ерекция (или по-скоро нощното подуване на пениса) е феномен, който учените все още не са обяснили напълно.
Появиха се няколко хипотези, от които обаче може да се направи едно заключение: сутрешната ерекция е от съществено значение за здравето на мъжа. Ерекциите причиняват подуване на еректилната тъкан и нейното окисляване. Това явление, от своя страна, влияе върху представянето и предотвратява фиброзата на кавернозното тяло, което може да доведе до импотентност.

Също така си струва да запомните, че мъжете изпитват не само сутрешни, но и нощни ерекции - те се случват 4-5 пъти по време на сън и продължават, точно както ерекцията веднага след събуждане, дори 20-25 минути. Определен е и часовият интервал за възникването им – между 4 и 8 сутринта. Такива нощни ерекции се случват дори при новородени, които спят в утробата.



Причини за сутрешна ерекция

Има три фактора, които могат да причинят сутрешни ерекции:

1. Намалени нива на норепинефрин

Най-често срещаното обяснение за сутрешната ерекция е моделът на съня. По време на фазата, през която сънуваме, нивото на норепинефрин в тялото намалява. Норепинефринът повишава кръвното налягане през деня, което от своя страна блокира ерекцията.
Въпросът за сутрешните ерекции и нощните ерекции при мъжете е много по-добре проучен, отколкото при жените. Това се обяснява главно с по-лесната възможност за наблюдаване на ерекция при мъжете. Доказано е обаче, че жените също изпитват подобен феномен през нощта - ерекция или нощно подуване на клитора.

2. Натиск върху пикочния мехур

Друга причина за сутрешна ерекция е натискът върху пикочния мехур. Учените наричат този тип ерекция рефлексогенна или рефлексна ерекция. Разположени в сакралните нерви на гръбначния мозък, еректилните рефлекси се очаква да причинят ерекция, когато са нарушени от пикочния мехур.

3. Отделяне на азотен оксид

Причина номер три за сутрешна ерекция е освобождаването на азотен оксид през нощта. Азотният оксид се освобождава от клетките, които след това влизат в мускулите и ги отпускат. Благодарение на това кръвоносните съдове се разширяват и притокът на кръв към пениса се увеличава, което предизвиква ерекция. Предполага се, че азотният оксид се освобождава от нервните влакна през нощта поради повишената активност на част от гръдната кост. Струва си да се помни, че производството на азотен оксид също се влияе от тестостерона, концентрацията на който сутрин е на най-високо ниво през целия ден.



Тъй като не са се появили проучвания, които категорично да потвърждават някоя от горните причини за сутрешни ерекции, те просто се считат за основни за поддържане на мъжкото тяло здраво.

Всеки мъж ли има сутрешна ерекция?
Може да се случи, че сутрешната ерекция няма да се появи някой ден, но по-продължителната ѝ липса трябва да е причина за посещение на лекар. Сутрешната ерекция е характерна за всеки здрав мъж - с възрастта броят на ерекциите не се променя, но тяхната интензивност и продължителност намаляват.

Липса на сутрешна ерекция – какви са причините за това?

Липсата на сутрешна ерекция може да бъде причинена от няколко фактора. Основният виновник, както в случая с много други разстройства, е животът под дългосрочен стрес, причинен например от големи предизвикателства на работното място. Избягването на физическа активност, неправилното хранене, както и посягането към стимуланти и твърде малкото сън също действат зле.

Ако мъжът забележи липса на сутрешна ерекция през следващите няколко дни, той трябва да се консултира със специалист, за предпочитане уролог или сексолог.
Липсата на сутрешна ерекция не означава непременно сериозно заболяване: може да се окаже, че след прилагане на здравословна диета и редовно хранене, както и отказ от стимуланти и връщане към физическа активност, всичко ще се върне към нормалното.

Въпреки това си струва да запомните, че причината за провала на сутрешната ерекция може да бъдат и проблеми с простатата, функционирането на пикочно-половата система, ниски нива на тестостерон или стрес върху нервната система.



Четете още: Събуждане в пет сутринта и още 5 полезни навика на успешните хора