Иман бин Абдула – принцесата, която се бори за равни права

Едва ли има някой, който да не е чувал за обаятелната Рания ал-Ясин - харизматичната кралица на Йордания, която с подкрепата на своя съпруг - крал Абдула II, разрушава всички стереотипи на Изтока.

View post on Instagram
 


Днес обаче ще насочим вниманието ви в посока на една друга млада жена на Ориента, която също е сред най-популярните лица в Йордания - тяхната най-голяма дъщеря - красивата и независима Иман бин Абдула.

23-годишната наследничка на кралската двойка няма профили в социалните мрежи. Но често ще я видим редом до майка си, придружавайки я на всички светски събития и участия. Ще чуем името ѝ в не една или две благотворителни инициативи, които тя оглавява.

View post on Instagram
 

Иман бин Абдула - потомка на Мохамед

Иман е родена на 27 септември 1996 г. в Аман. Младото момиче е второто дете и най-голяма дъщеря на крал Абдула II и кралица Рания от Йордания. Дядото на Иман е крал на Йордания до 1999 г. След като той умира, нейният баща наследява трона му. Баба ѝ е принцеса Муна, която има британски произход.

Принцесата има по-голям брат – Хусейн, който е бъдещият престолонаследник на Йордания, както и по-малки сестра и брат – принцеса Салма и принц Хашем. Според родословното дърво на официалния уебсайт на семейство Хашемити, те са преки потомци на пророка Мохамед.

View post on Instagram
 


Какво е образованието ѝ?

През юни 2014 г. Иман завършва Международната академия в Аман, която е основана от нейната майка. Там учи заедно с братовчед си Муна Джума. Получава награда за най-добър спортист в класа.

В момента девойката следва висшето си образование във Вашингтон.

View post on Instagram
 


Борец за равни права на жените в обществения живот

През годините Иман бин Абдула II помага на кралица Рания в благотворителните ѝ начинания, учейки се от нея на най-висшите човешки добродетели - милосърдие, състрадание, благородство.

Подобно на майка си, принцесата се бори за осигуряване на по-голям достъп на хората до образование, здравеопазване, както и осигуряване на равни права на жените в Близкия изток.


Любимият ѝ спорт е конна езда

Още като дете Иман има силна връзка с животните. Най-големите й любимци са конете, които язди при всеки удобен момент. Тя е едва 12-годишна, когато участва в своето първо състезание в Аман. Тогава малката ездачка печели втора награда, състезавайки се с кончето си на име Сакир.

View post on Instagram
 


Красива и независима

Иман е наседила очарованието на своята майка Рания, на която трудно бихме дали не отстъпва на външния вид на нейната майка – кралица Рания, за която никога не бихме дали нейните 49 години.

Като всяка една принцеса, и Иман не е подмината от влечението си към модната визия. През 2015 г., на едно от своите посещения във Франция, Иман се появява в елегантен тоалет на Alexander McQueen. С изискани маркови дрехи тя се появява и на други светски събития.. Но признаваме, очарователното ѝ излъчване се дължи не на марковите дрехи, които понякога облича, а на комбинацията от вътрешна и външна красота.

И понеже крушата не пада по-далеч от дървото, Иман е дълбоко еманципирана дама, която обожава съвременни тоалети, но също като майка си залага на такива, в чийто дизайн са вплетени орнаменти от традиционните йордански одежди.

View post on Instagram
 

Четете още: Крал Абдула и кралица Рания: Любов от пръв поглед