Автор
Кристина Кирова

Инструкторът на Хари в армията: Книгата му е пълна с фантазии и лъжи

Бившият сержант-майор Майкъл Були напълно разгроми разказите на принц Хари за годините му в армията, които е описал в книгата си "Резервен". Припомняме ви, че мемоарите предизвикаха нечуван интерес, особено във Великобритания. За броени часове четивото се превърна в най-търсената нехудожествена книга и дори изпревари първа част на Хари Потър по продажби.

Но ако се абстрахираме от блясъка и популяризирането, за което Хари се погрижи старателно, май ще се окаже, че по страниците са изписани доста...измислици. Или поне така се изрази Майкъл Були, който преди години е бил инструктор на принца в армията. Той определи частта с изповедта на херцога на Съсекс, свързана с някои случки по време на службата му, като "фантазии".

Майкъл уточнява, че историята, която разказва Хари за "самоубийствен" полет по време на обучение, е капакът на неистините. В мемоарите принцът твърди, че инструкторът умишлено е нанесъл неизправност в самолета без предупреждение и това било част от обучението.

Хари продължава разказа си, като споделя, че към онзи момент си послил, че това е било опит за убийство, тъй като полетът е бил много проблемен, но Були успял да овладее ситуацията. А по думите на принца - тя била критична. Но историята бе тотално отречена от Майкъл:

"Аз съм шокиран от написаното. Тренировъчните полети се обсъждат предварително и не се извършват, ако има неизправност в самолета. Не трябва да има никакви изненади в кабината, докато самолетът е във въздуха. Всеки е обучен да може да излети и не се правят предпоставки за спешни и критични ситуации. Те биват обсъждани на земята и не по време на тренировъчния полет", споделя Майкъл.

Той обаче не обвинява Хари за неточностите, а отбелязва, че според него, те са плод на истинския автор на "Резервен" - Джон Джоузеф Мьорингер. Майкъл добавя още, че принц Хари е един от най-специалните му ученици, при това не заради произхода си, а заради качествата си като военен и до ден днешен двамата са в отлични отношения.

Четете още: Без ботокс, но със зашеметяваща осанка: Кейт Мидълтън в сапфири и елегантно палто отново покори света (снимки)