Автор
Теодор Муховски

Инцидентите се увеличават и никой не е застрахован: Защо е важно да обезопасим детето си в колата

Най-малките пътници в автомобила се оказват най-застрашени, когато пътуват без колан или без обезопасителна седалка или столче. Всички си спомняме в миналото как сме пътували на задната седалка в спящо състояние по дългия път към морето. Да, може би тогава не сме ползвали такива столчета, но това не трябва да е оправдание да не ги използваме в днешно време. Защото пътните инциденти се увеличават с времето. Хората са все по-нервни и невнимателни, пълно е с разсейващи и разконцентриращи фактори и шансът за пътно-транспортно произшествие нараства.

Затова е много важно винаги да пътуваме с колани, да не гледаме телефоните си, докато шофираме и да обезопасяваме децата си, които се возят на задната седалка.

Според закона децата до 12 години е задължително да пътуват в обезопасителни столчета, добре прихванати и със сложен предпазен колан. И това трябва да се прави не за да се избегне глобата, а защото на всеки може да се случи нелеп пътен инцидент. Никой не е застрахован от катастрофи, дори и най-добрите шофьори.

Важно е да изберете столче, което е подходящо за ръста и килограмите на вашето дете. То трябва да му е удобно, за да се чувства комфортно през цялото пътуване. По-добре е да жертвате повече пари и да вземете подходящо столче, отколкото да пестите и на децата да не им бъде тясно е некомфортно.

Запомнете, че столчетата за кола спасяват животи и това е доказано. Не пестете пари и средства, а обезопасете своето дете, независимо дали предприемате кратко или дълго пътуване.

Кое столче за кола е най-подходящо за детето?

При избора на столче за кола се ръководете от тяхната класификация по групи в зависимост от теглото на децата. За ваше улеснение ще намерите описание на групите и по възраст.

Група O (до 10 кг.) – от раждането до 6 – 9 месеца
Група O+ (до 13 кг.) – от раждането до 12 – 15 месеца
Група I (9-18 кг.) – от 9 месеца до 4 г.
Група II (15-25 кг.) – от 4 до 6 г.
Група III (22-36 кг.) – от 4 г. до 12 г.

Тези групи детски столчета за кола са установени от Закона за движение по пътищата. Съществуват и комбинации от тях, но закупуването на комбинирани групи столчета е въпрос на избор от страна на родителя. Ето кои са те:

Група 0/1 (0-18 кг.) – от раждането до 4 г.
Група 0/1/2 (0-25 кг.) – от раждането до 6 г.
Група 0/1/2/3 (0-36 кг.) – от раждането до 12 г.
Група 1/2/3 (9-36 кг.) – от 9 месеца до 12 г.
Група 2/3 (15-36 кг.) – от 4 до 12 г.

Регламентирани са две системи за обезопасяване на децата. Според тях детските столчета за кола се разделят на два вида:

Пълен клас – включва пълно обезопасяване на децата с всички компоненти и присъединителни устройства, които предлага самото столче за кола.

Непълен клас – включва възможност за комбинация между обезопасително устройство на столчето и обезопасителния колан за възрастни в автомобила (например бустер седалките).
 

Съгласно Закона за движение по пътищата, всички деца с ръст до 150 сантиметра трябва да се возят в детско столче за кола, разположено на задната седалка. В зависимост от ръста и теглото, около 14-годишна възраст децата могат да преминат към използване на колан за възрастни.