Автор
Ева Григорова

Искате защита от синьото око - Назар? Ето какво трябва да знаете!

Окото Назар, или така нареченото Синьо Око, е широко разпространен символ, който има силата да защитава от злото. Можете да видите амулети под различна форма, носени от хора на различни възрасти и дори използвани като декор за защита на дома.

Концепцията за синьото око всъщност е на хиляди години и се основава на идеята, че винаги е възможно някой да ви е направил магия или проклятие.

Вярата в синьото око е междукултурен феномен, а то може да бъде открито в цяла Европа, при древните египтяни, както и в Северна и Източна Африка, Близкия изток, Филипините и Латинска Америка, наред с други култури.

Археолозите са открили и амулет с широкоразпространения символ, датиращ от 3300 г. пр.н.е. в древна Месопотамия, където се намира днешна Сирия.



Синьото око се свързва с вярването, че очите могат да причинят вреда посредством поглед с лошо намерение. Най-често срещаната форма на такъв тип проклятие се свързва с ревност, но може да бъде причинена и от алчност, гняв, обвинение, негодувание, враждебност, презрение, злонамереност или пък завист.

Хората носят амулети, за да се предпазят от лоши погледи, точно както са го правили преди хиляди години. Амулетите против уроки често са сини, под формата на око и са известни като Назар, което се превежда от арабски като “зрение и внимание“. Чрез носенето на синьото око хората търсят духовна и психологическа защита.

В днешно време знаменитости като Меган Маркъл, Дженифър Анистън, Джиджи Хадид и много други носят бижута, вдъхновени от Назар. Символът представлява силата да виждаш отвъд това, което е видимо с невъоръжено око и да се предпазиш от негативна енергия.



Синьото око в различните традиции

В Италия

В Италия откриваме cornicello, cornetto или corno – известен също като италиански рог – това е вид амулет, предпазващ от mal'occhio (зли очи).

В Мароко

В Мароко синьото око се нарича Ал-айн. Смята се, че ако вдигнете ръка с дланта, обърната навън, подобно на Хамса, можете да избегнете неискрен комплимент или заплаха

В Древен Египет

Окото на Хор, Окото на Уджат и Окото на Веджат са били използвани като амулет за защита срещу зли очи в Древен Египет. Те са били поставяни на врати и входове, осигурявайки защита, здраве, подмладяване.

В исляма, юдаизма и християнството

Ръката на Фатима също носи името Хамса и Окото на Мириам и е традиционна в мюсюлмански, еврейски и християнски културни контексти. Отворената ръка има око в центъра на дланта и е известно, че защитава този, който я носи, а освен това носи и късмет.



Хората, които вярват в злите очи и станат жертва на внезапно, необяснимо заболяване, често смятат, че именно негативното влияние от някого е причината за болестта. Някои хора вярват, че злите очи могат да причинят физически, психически и здравословни проблеми, включително и главоболие и безпокойство. Вярването е свързано с това, че отрицателната енергия е толкова силна, че може да наруши благосъстоянието на човек.

Хората, които обикновено носят Назар, го правят, за да поставят граница между себе си и отрицателната енергия, която се опитва да достигне до тях. Но синьото око може да се използва и за привличане на късмет и като инструмент за медитация или визуализация.

Човек може да го използва като инструмент за установяване на намерение, като се фокусира върху желания резултат и използва талисмана като начин за привличане на положителна енергия. Освен това включването на практики за медитация и визуализация може да помогне за засилване на силата на талисмана.

Тъй като силата на синьото око се основава на система от вярвания, важно е да внимавате и да използвате този тип амулети по уважителен начин. Истината е, че синьото око само по себе си не допринася за благосъстоянието на човек, и само когато някой вярва в талисмани или в различните начини за енергийна защита, то би могло да помогне.

То също така е свързано с вярата в нещо, което не можем да видим, а когато се свържем с нещо по-голямо от себе си, често придобиваме перспектива за собствения си живот и за предизвикателствата, които срещаме по пътя си. Това ни напомня, че сме част от по-голям “гоблен” и че индивидуалните ни преживявания са взаимосвързани със света около нас.



В резюме:

Синьото око играе важна роля в много култури и може да се носи като талисман или да се използва в практики като медитация, визуализация, за задаване на намерения, за защита срещу нежелани енергии. Ако го използвате, не забравяйте да разбирате и уважавате културите, от които идва тази традиция.