Автор
Весела Георгиева

Изгонете тревогата от живота си. Вижте как!

Хората сме така устроени – постоянно се тревожим за нещо. Но тревожността вреди на здравето ни. И ако успеем да се освободим от нея, би било наистина чудесно. Вижте съветите на професор Лорета Грациано Бройнинг от Държавния университет на Калифорния, САЩ, която споделя своите заключения в книгата „Навиците на щастливия мозък”.

Кортизолът е виновен за всичко
Факт. Кортизолът е веществото, което се синтезира в мозъка, и ни кара да се чувстваме зле, твърде тревожни. Той се отделя бързо – за няколко часа, и ако организмът ви не го произведе отново, би трябвало да се почувствате добре. Т.е. трябва да откриете начина да спрете производството на кортизол.



Организмът ни има памет за лошото
Уви, това, което ни е накарало да се чувстваме зле в миналото, е било запаметено. И когато нещо ни напомни за миналото, мозъкът автоматично се включва на вълна тревожност и започва да произвежда кортизол. Много от тези тревожни сигнали под формата на невронни пътища са се формирали преди да навършим 8 години. Ето защо е важно децата ни да имат щастливо детство. Какво е решението?



Изградете си самоуспокояващи механизми

Човек се е научил да се самоуспокоява всеки път, когато не може да се справи с нещо и се чувства притиснат до стената. До края на пубертета сме натрупали невъзможен набор от самоуспокояващи механизми. Много от тях са ценни, но други имат не винаги добри последици или вече не са адекватни. Необходимо е обаче да положите усилия, защото нови пътища се прокарват трудно. Ако си повтаряте едно нещо (действие, мисъл, каквото и да било) в продължение на 45 дни без да пропускате, ще установите нова невронна пътека. Изберете си мисловен или друг модел, отделете му малко време в продължение на 45 дни и след това ще бъдете много по-щастливи и спокойни.

Всичко е във вашите ръце
Да, светът не винаги е страхотно място за живеене, но той няма как сам да се променим. Промяната трябва да започне от нас самите. Намерете си песента Don't Wait Too Long (Не чакай твърде дълго) и си я пускайте всеки път, когато не сте готови да направите крачка напред. Фокусирайте се върху стъпките, които удовлетворяват нуждите ви, защото това стимулира отделянето на допамин. А той бързо облекчава неприятното чувство от кортизола, защото по този начин е устроен да работи нашият мозък.