Автор
Woman.bg

Изоставена, но богата, Макензи Безос дарява половината от своите 35 милиарда

Да се събудиш по-богата с 35 милиарда долара... мнозина със сигурност завиждат на Макензи Безос. След развода по взаимно съгласие с Джеф Безос, шефа на Amazon и най-богатия човек на планетата, тя си тръгна с гордо вдигната глава, огромно финансово състояние и хиляди възможности. Макар да бе изоставена заради друга жена, Макензи няма намерение да се изживява като разглезена необвързана милиардерка, която между другото е четвърта по богатство сред нежната половина на човечеството.

И така - какво да правиш с толкова много пари?

С четири деца – с трима родни синове и осиновена дъщеря от Китай, няколко издадени книги и тих характер, надали Макензи Безос ще се впусне в инвестиционна авантюра. Тя се отказа от своите акции във в. „Вашингтон пост“ и в компанията за космически полети Blue Origin, а и често е споделяла публично, че бизнесът не е в кръвта ѝ.


Има обаче една област, в която тя се чувства в свои води – благотворителността. Звучи изтъркано, да, но нека не забравяме, че не всички богати хора са склонни да правят добрини. Преди няколко години Макензи Безос основа организация за защита от тормоз и насилие, а сега обяви, че ще дари половината от богатството си чрез организацията Giving Pledge.

Това е благотворителен фонд, основан от Бил Гейтс и Уорън Бъфет, в който са се включили Марк Зукърбърг, Илон Мъск, Майкъл Блумбърг и други световноизвестни предприемачи. Сред тях откриваме и мексиканския магнат Карлос Слим, съоснователя на Google Лари Пейдж, руския олигарх Владимир Потанин... общо 203 души от цял свят. Идеята е свръхбогатите да обещаят, че ще дарят по-голямата част от своето състояние в края на живота си за множество каузи.

Засега не е ясно къде точно ще отидат парите на бившата госпожа Amazon

Появиха се критики, че Giving Pledge е пиар инструмент, тъй като освен морални обещания, богатите не са обвързани с конкретни ангажименти. Така елитът на практика пълни дупки, а не поправя системата, която концертира ресурсите в ръцете на малка група хора за сметка на всички останали. За пример се дава Джеф Безос, който дарява за училища и приюти за бездомни в САЩ, но има проблеми с данъчните власти и да позволява многобройните му служители да работят на ръба на експлоатацията.

Сега бившата му съпруга обяви, че ще раздава „непропорционалното“ си богатството бавно и умно, вместо да чака. „Подобно на писането на литература, така и в живота не трябва да пазим най-добрите идеи за следващите глави, а да ги използваме сега“, коментира тя.

„Милиардер дарява пари“ звучи подозрително, а често пъти и като прикритие за една или друга порочна практика. В случая обаче това не изглежда вярно – Макензи Безос не ръководи индустрия, която замърсява околната среда, не складира данните на милиони хора в интернет, нито пък е приятелка на някой диктатор.



Точно обратното – тя е онзи филантроп, който искаме да виждаме

Тиха, скромна, лишена от суета. Досега никога не е забелязвана в компанията на друг мъж. Около нея не е имало нито един скандал, нито една афера. Нещо повече - Макензи Безос дори няма профили в социалните мрежи. Целта ѝ очевидно не е да се къпе в дъжд от лайкове. Нито пък да получава вниманието на медиите, давайки рядко от интервюта и странейки от публични и светски събития, в които със сигурност е повече от желан гост.

Родом от Сан Франциско, тя расте като срамежливо момиче, което предпочита да се затваря в стаята си и да чете книги, вместо да играе навън с приятели. Още на 6-годишна възраст пише роман, който в последствие е унищожен при наводнение. Решена да превърне своята страст към литературата в професия – като писател на книги, особено в жанра на фантастиката, Макензи постъпва в колеж и работи като сервитьорка, бавачка, продавачка на дрехи и какво ли още не, за да се издържа.

Най-добрата в класа

В Принстън тя следва в класа по творческо писане на известната писателка и лауреат на наградата „Пулицър“ Тони Морисън, а междувременно става неин асистент. След като завършва, талантливата Макензи се оглежда за работя, която ще й позволи да покрива месечните разходи, докато пише. Тя отива на интервю в инвестиционна компания, без да подозира, че това ще промени живота й.

Интервюиращият в кабинета е именно Джеф Безос. По същото време той е започнал своя възход в света на бизнеса, а на прага на вратата се появява любовта. Двамата излизат в продължение на три месеца, а това води до брак, който продължи 25 години и предопредели развитието на най-голямата компания за електронна търговия в света – Amazon.

Онлайн пазаруването днес е съвсем нормален, даже предпочитан начин от доста хора, но през 1994-а година тази мечта се е ограничавала само до продажбата на електронни книги. Младото семейство Безос се мести в Сиатъл, за да създаде Amazon. Макензи е един от първите служители на фирмата и се заема със счетоводството. Докато Amazon се превръща в най-голямата платформа за онлайн търговия в света, съпругата на шефа предпочита да страни от светлините на прожекторите.

Работата, растяща с огромна скорост, и раждането на първото й дете налагат нови приоритети на Макензи. Тя пише, основно, докато семейството е на ваканция. Дебютният й роман отнема цели 10 години – Тhе Теѕtіng оf Luthеr Аlbrіght е публикуван през 2005-а година и печели награда в САЩ. Вторият й роман също вече е на пазара, а покрай благотворителността, кой знае, може би ще се появи и нова книга.

Макензи Безос няма търпение да започне на чисто. Пожелаваме й успех.

Aвтор: Виктория Димова

Четете още: Това ли са жените, които ще променят Европа?