Мерилин Монро, вечно усмихнатата дама, символ на женствеността, чиято кокетност и финес светът ще помни винаги. Тя е една от най-желаните и красиви жени с успешна кариера, безгранични възможности, радващи се на любовта на безбройните си почитатели. Но въпреки огромния си успех, тя така и не успява да намери щастието, и на 5-и август през 1962 г. слага край на живота си.

Прелестната Норма Джийн Мортенсън, която светът познава под псевдонима Мерилин Монро, е родена на 1-ви юни 1926 г. в Лос Анджелис в бедно семейство и един от факторите, които бележат краткия ѝ, но вълнуващ живот, е тежкото ѝ детство. Тя не познава баща си, а майка ѝ, Гладис, страда от тежки психически проблеми. И дори няколко пъти прави опит да задуши Мерилин с възглавница. Бъдещата велика актриса е отгледана от приемни семейства и известно време пребивава в сиропиталище. Години, след като придобива световна популярност, Монро разкрива, че малко, след като е навършила 11 г., е била изнасилена.

Красавицата намира изход от травмиращите събития в живота си и успява да намери спасение от дома за сираци като се омъжва за девет години по-възрастния от нея търговец Джими Дохърти. Младоженците заживяват във Ван Найс, където Мерилин започва работа във фабрика за боеприпаси. Малко по-късно красотата и характерната ѝ женственост са забелязани от фотографа, който е нает да заснема работещите жени във фабриката и от този момент животът на забележителната дама се преобръща. Норма започва успешна кариера на модел и променя името си на Мерилин Монро, малко преди да направи дебюта си в киното. Скоро русокосата красавица се отдава напълно на работата си, а любовният ѝ живот остава на заден план, заради което едва четири години след сватбата си с Джими Дохърти двамата се развеждат. Няколко месеца по-късно през 1946 г. тя подписва първия си договор с филмова компания, но кариерата ѝ на актриса започва през 50-те.



Едно от първите участия в киното, което ѝ носи слава, е малката ѝ роля в драмата „Асфалтовата джунгла“, а по-късно печели одобрението на критиката с появата си във филма „Всичко за Ева“, където играе Кладуия Касуел. През следващите години Мерилин Монро грее все по-ярко от големия екран и от кориците на списанията, а името ѝ е свързвано с много заможни мъже. Благодарение на женствения си глас, незабравимата си усмивка и зашеметяващите си извивки тя е сред най-известните и предпочитани актриси в Холивуд, но всъщност до последните години от живота си тя никога не е получавала твърде високо заплащане за труда си. Мерилин често е обземана от съмнения в актьорските си заложби и страда от тежка сценична треска. Трудно запомня дори и най-кратките си реплики, заради което във филма „Някои го предпочитат горещо“ се налага да повтори „Аз съм Шугър“ в 47 дубъла.

Заради притесненията и вечните съмнения в себе си Мерилин Монро често страда от хронична умора и придружаващите я здравословни проблеми. Младата актриса получава много отличия за работата си и определено е сред най-обичаните артисти на всички времена, но като че ли тя така и не успява да усети вкуса на големия си успех, и в последните години от земния си път изпитва сериозни затруднения по време на снимачния процес на филма „Нещо трябва да се случи“. Мерилин е отстранена от проекта, тъй като в продължение на дълго време тя закъснява за снимки, а често пъти дори и не отива. Според материал на „Ню Йорк Таймс“ причината за отсъствието ѝ от снимачната площадка е заболяване. Само четири дни преди трагичния 5-и август през 1962 г. тя отново е наета за ролята си във филма.



И въпреки че животът на прелестната млада дама през по-голямата си част е бляскав и сякаш обсипан от щастливи моменти, всъщност в личен план Мерилин преживява безброй разочарования и 30 аборта. Легендарната блондинка сключва низ от неуспешни бракове и има романтични отношения с едни от най-забележителните мъже за времето й – Франк Синатра, Марлон Брандо, Ив Монтан и театралния режисьор Елия Казан. Може би най-голямата любов на Мерилин остава Артър Милър – третият съпруг на холивудската звезда. Това е най-дълго продължилият съюз за Мерилин Монро. Бракът им трае пет години и както другите мъже в живота й, Артър изпитва силно желание да я закриля и да й помага, дори написва роля специално за нея за филма „Неудачниците“. И въпреки че връзката им е щастлива и романтична, тя приключва след няколко спонтанни аборта, приемане на множество сънотворни и може би заради твърде свободолюбивия дух на актрисата. Раздялата им оставя болезнен отпечатък върху драматурга и години след нея той продължава да чувства огорчение и създава персонажи, наподобяващи бившата му половинка.

В медиите многократно се появяват твърдения за интимни отношения между Мерилин Монро и президента Джон Кенеди.



Дали заради 30-те си аборта, трудностите в кариерата, спомените от тежкото си детство, или заради многото разочарования в любовта, обичаната актриса, обявена за най-големия секс символ на всички времена, прекарва значителна част от времето си нещастна в психиатрични клиники. Развива и зависимост към успокоителни и сънотворни. Може би цената на успеха, красивите тоалети и живота сред лукс и обожание от страна на най-забележителните господа, е щастието, към което Мерилин Монро така и не достига. И въпреки че почти никога не е била сама, тя се самоубива, заобиколена единствено от тишина, поглъщайки цяла опаковка сънотворни в леглото си. Светът научава трагичната новина, едва след като психиатърът ѝ намира безжизненото й тяло в дома ѝ. Мерилин Монро е погребана три дни след смъртта си в любимата ѝ зелена рокля на Емилио Пучи в ковчег „Кадилак“, който е най-скъпият за времето си.

Любопитен факт е, че независимо от славата си на жена с множество неуспешни връзки и фриволно поведение, вторият ѝ съпруг Джо Димаджо продължава да оставя всяка година червени рози на гроба ѝ в продължение на цели 20 години.



Четете още
: Красивият съпруг може да ви докара анорексия