Автор
Теодор Муховски

'Какво я риташ тая топка като момиче' вече изобщо не звучи като навремето: За женския футбол и голямата БГ звезда в него

Женският футбол става все по-популярен в света. И това има свяето логично обяснение: от изцяло мъжки, този спорт се превърна часточно в дамски с изключителна скорост. Докато гледахме страхотните голове, които се размениха по време на последното европейски по футбол за жени си мислехме: леле, тези момичета са истинска мечта.

Вчера европейското първенство по футбол завърши, а ние решихме да повдигнем малко завесата пред този така "мъжки спорт".

Под яркото слънце на легендарния стадион "Уембли" в последния ден на юли британките спечелиха срещу германките с гол в добавеното време. Треньорката на дамите Сарина Уайгман изведе англичанките до мечтания успех. Лъвиците буквално взривиха стадиона, а капитанът им Лия Уилямсън вдигна купата над главата си. Футболът на дамите беше красив и силен. И вероятно заради това публиката на стадиона наброяваше рекордните за женски футбол 87192 зрители.

И така след 56 години разочарования - основно при мъжете, Англия отново грабна златото във футбола. Англичанките спечелиха трофея напълно заслужено, като счупиха каръка на английския футбол на европейско и световно ниво.



Денят, в който победиха, се превърна в истински празник, а момичетата не можеха да скрият сълзите и усмивките си от триумфа. С това те отсрамиха мъжете, които загубиха нещастно след дузпи от Италия на финала на Евро 2020.

След 3 загубени полуфинала от англичанките, холандската им треньорка най-после изведе английските момичета до желаната титла. България също може да се похвали с футболен талант. Тя се казва Евдокия Попадинова и е 5-кратна носителка на наградата за най-добър футболист на България.

View post on Instagram
 


Започва стремглавата си кариера още като става тийнейджър в родния си град Хаджидимово под вещото ръководство на баща ѝ. Тогава отбелязва и първото си попадение. На 16 години ѝ се случва много неприятна случка - Евдокия къса предна кръстна връзка и менискус, и се налага да се подложи на операция. Но успява бързо да се възстанови и да се върне на терена.

Успехите ѝ не закъсняват: трансферират я в Бристол, Англия, а след това стига и до Флорида, САЩ - нейна сбъдната мечта. Цели 4 години играе за американския отбор "Ийгълс". От края на 2020 година се мести в Италия и се състезава в Наполи. В момента талантът ни е вече на 25 години и отново сменя футболния си клуб.

Преди 5 дни стана ясно, че Попадинова ще играе за италианския Сасуоло. Тя е щастлива, че се мести в клуб, където нивото е високо, и казва, че ще даде всичко от себе си. Да ѝ пожелаем успех и без повече контузии.

Евдокия твърди, че заплатите в женския футбол стават все по-големи, но все още са несравними с тези на мъжете.

Споделя, че в Щатите се е чувствала най-щастлива, но и в Европа не ѝ е никак зле. Талантът съветва другите прохождащи момичета да се борят за това, което искат, и то ще се сбъдне рано или късно.

View post on Instagram
 

Четете още: Симона Пейчева с нова любов! Вижте кой накара красавицата отново да се усмихва