Автор
Woman.bg

Карл Лагерфелд: Суетата е най-здравословното нещо в този живот

Имало едно време, някъде през 30-те години на ХХ в., момче, което обичало модата и естетиката повече от всичко. То си правело изрезки от модни списания, рисувало и критикувало лошия вкус на съучениците си. Израснало в добро и заможно семейство, то получило шанса да заживее в Париж още на 14 г. и да гради само бляскавото си бъдеще. Благодарение на усърдието си, безпогрешния си усет и липсата на колебание в себе си, той успява да си проправи път в безмилостния свят на модата и да накара всички да се прекланят пред него.

Името му бе Карл. Карл Лагерфелд. Мъжът с критичен поглед към дрехите, който не обичаше да предава любимия си черен костюм и така и не свали тъмните си очила. Той знаеше формулата на стила и вероятно ще продължавва да бъде идол за всички дизайнери, дори и десетилетия след края на земния си път.



Поводът да посветим тези редове на великия моделиер, чието име се е превърнало в марка за стил и качество, е датата 10 септември. Това е денят, в който той, през 1933 г., се е появил на бял свят. Карл се радваше на дълъг и добър живот, изпълнен с красота, разкош и обожание от страна на почитателите. Изкуството му ще остане завинаги, както и невероятните му мисли, свързани със стила и живота като цяло. По случай рождението на Карл Лагерфелд, бащата на понятието „интелектуален сексапил“, ще ви припомним няколко култови негови цитата:



„Аз съм моден нимфоман, който никога не получава оргазъм.“

„Суетата е най-здравословното нещо в този живот.“

„Ако решите да изхвърляте пари през прозореца, направете го с радост. Не си казвайте, че е грешно – това е толкова буржоазно.“

„Аз съм като карикатура на самия себе си и това много ми харесва. Сякаш имам маска. За мен Венецианският карнавал продължава целогодишно.“



„Неудовлетвореността е майка на всички престъпления и по света щеше да има много повече престъпност, ако не съществуваха проституцията и порнофилмите.“

„Личността започва там, където свършва сравнението.“

„Аз съм човек от работническата класа, работя с класа.“



„Мозъкът е мускул, съответно аз съм нещо като бодибилдър.“

„Нищо не ме плаши повече от хора с колекция от кукли.“

„Възхищавам се на хората, които се самоунищожават.“

„Аз съм доста земен човек, просто не от тази Земя.“



Карл Лагерфелд винаги е обичал да бъде искрен, макар и понякога думите му да бяха по-остри от нож. Той неведнъж е бил критичен към други звезди. Преди време дизайнерът нарече Мерил Стрийп евтина актриса, тъй като тя не се появи в негов тоалет на изискано събитие.

Той неведнъж е критикувал и теглото на звездната певица Адел. Всъщност, този случай се различава от останалите, тъй като гласовитата дама е един от малкото хора, получили извинение от Карл Лагерфелд. Дизайнерът изказа искрено съжаление за критичните си коментари, свързани с теглото ѝ. Той дори призна, че тя е негова любимка и обожава творчеството ѝ.

Такъв бе Карл Лагерфелд – един искрен поклонник на красотата, стила и изкуството. Той не се боеше да бъде критичен и най-вече да бъде себе си. Затова и светът винаги ще го помни.

Карл Лагерфелд издъхна на 85-годишна възраст на 19-и феврувари 2019 г.

Четете още: Бриджит Макрон отново бе обявена за грозница