Автор
Антония Дамянова

Кимия Ализаде - първата жена в историята на Иран с медал от олимпийски игри

Тя е от онези жени, за които правото на избор и свободата на личността е над всичко; за които трудностите и препятствията не са пречка, а стимул по пътя към мечтите. Отраснала в страна, в която на жените се гледа като на второ качество човек, тя успява да постигне немислимото и да докаже, че няма нищо на този свят, което да попречи на една силна и напориста жена да покаже на какво е способна.



Тя е само на 23, но вече е първата жена в историята на Иран с медал от Олимпийски игри. Нейното име е Камия Ализаде, а повод да обърнем поглед към това невероятно момиче днес е посещението ѝ в страната ни. Само преди седмица Кимия пристигна у нас за международния турнир по олимпийско таекуондо "Рамус София Оупън", който е един от най-големите в Европа, а вече и по света.

От България младата таекуондистка си тръгна със сребърно отличие в категория 62 килограма, отстъпвайки първото място на канадката Леонарда Андрик. Тя е пример за подражание за жените по света, които искат да реализират мечтите си. Със своя несломим спортен дух, трудолюбие и вяра тя се превръща в истинско вдъхновение за тях.



"Мечтая за таекуондо и за златен олимпийски медал. Ще продължа да се боря за мечтите си, за безопасност, за щастлив живот и здраве. Знам, че ще успея. Много съм радостна, че мога да вдъхновявам поколенията момичета и жени да се занимават с бойни спортове и да преследват мечтите си. Спортът и такеуондото са моят живот. Сега съм тук на този турнир, преследвайки поредната си мечта - победата", споделя Кимия Ализаде пред камерата на БНТ.

Тази на пръв поглед крехка девойка вече е известна като първата иранка в света, спечелила медал от олимпийски игри. Тя печели бронз за Иран в този спорт от Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. но няколко години по-късно Ализаде напуска завинаги своята страна, заявявайки: "Аз съм една от милионите потиснати жени в Иран, с която си играят от години".

През 2020 г. бронзовата медалистка бяга от родината си заради "лицемерието, лъжите и несправедливостите" на режима в Техеран.

По време на Олимпиадата в Токио Ализаде сътвори поредната сензация, след като победи една от най-титулуваните състезателки в историята на този спорт Джейд Джоунс (Великобритания).

Днес Кимия продължава да е една най-изявените личности в борбата за равенството между половете. Неслучайно тя е и сред имената в топ 100 класацията на ВВС за "Най-вдъхновяващите и влиятелни жени в света".

View post on Instagram
 

Четете още: Красавицата и войната: Мис Украйна грабна оръжие, за да брани родината си (Снимки и Видео)