Колинда Грабар – президентът на Хърватия, в която e влюбен целият свят

17 юли 2018 | 17:35
77931
6
Снимки: Getty/Images
6

Световното първенство по футбол и финалният двубой между Франция и Хърватия привлякоха, и то не за първи път, вниманието на света към една изключително интересна и представителна дама – Колинда Грабар-Китарович – първата жена президент в историята на Хърватия. Тя влезе в сърцата на милиони мокра до кости, но горда и прегърнала най-големите герои на родината си.

Коя всъщност е Колинда Грабар-Китарович?

Тя всъщност има сериозни постове зад гърба си.

От 2011 до 2014 г. Грабар-Китарович работи като помощник генерален секретар за публичната дипломация на НАТО. Тя е и първата жена на този пост, както и първата дама, достигнала до най-високия пост в историята на НАТО.

Преди това заема длъжностите министър на европейските работи (2003 - 2005), министър на външните и европейските работи (2005 – 2008) в правителството на Иво Санадер, премиер на Хърватия (2003 - 2009).

Членува в консервативната партия Хърватска демократична общност от 1993 г. и е сред тримата хърватски членове на Тристранната комисия.

На 19 февруари 2015 г. народът казва „Да“ на 46-годишната тогава Грабар-Китарович и тя встъпва в длъжност като президент на Хърватия.

Името на хубавата Колинда обаче нашумя не само с подкрепата й за националния отбор по време на Мондиала и целувките с футболисти и президенти. Красивата първа дама, в която се влюбиха всички футболни фенове от цял свят, е на висока почит и в родината си.

Всъщност 50-годишната Грабович (на която, между другото, трудно бихте дали възрастта й) е най-уважаваната и обичана личност в страната й и заради редица смели действия и промени, които тя предприема по време на мандата си в името на народа.

Ето накратко фактите, които красноречиво говорят за това какъв лидер е Колинда:

Така например тя продава президентския самолет, а парите от него отиват в подкрепа на редица програми и проекти в полза на страната.

Продава 35 автомобила Mercedes Benz, предназначени за министри и други длъжностни лица, връщайки парите от тях на държавната хазна.

Намалява заплатата си и тази на служителите си наполовина.

Понижава разходите и заплатата на посланиците и консулите с 60%.

Увеличава минималната работна заплата за частния сектор.

Габрович категорично отказва да ходи с 50 души охрана.

Вместо скъпи и маркови тоалети, предпочита семпли и ненатрапчиви, но винаги стилни костюми.

Отказа се от заплатата си, докато е в Русия. Пътува с обикновените хора, а не с правителствения самолет.

За мача с Дания дори не влиза във ВИП ложата, а празнува редом с феновете.

На финалния мач в официалната ложа всички височайши присъстващи са в костюми. Единствено тя е с фланелка на своя отбор, точно като всеки друг футболен фен.

Поведението й е естествено и непринудено. Остава мокра под дъжда, но радостта от лицето й не слиза нито за миг. А и нека не забравяме! Второто място на Хърватия на Мондиала е забележителен успех за държава с едва 4 милиона души население!

Родена е в Риека, но е израснала на село. Може да дои крава, а сред любимите й хобита са стрелбата и ездата. С уменията си на стрелбището е засрамила не един или двама от най-висшите офицери в хърватската армия. Говори седем езика, но не смята, че е нещо повече от всеки друг човек на планетата.

"Аз съм може би единственият дипломат, който може да дои крава", обича да се шегува със своите колеги Колинда Грабар – Китарович. 

Четете още: Лука Модрич – футболистът с най-тъжните очи

Още по темата

Коментари

6 АЗ
  02 ноември 2018 | 13:27 отговор
 

ИСКАМ ДА Я ОПЛОДЯ

 
5 АЗ
  02 ноември 2018 | 13:25 отговор
 

ИСКАМ ДА И МАЧКАМ СОЧНИТЕ ЦИЦИ

 
4
  20 юли 2018 | 17:02 отговор
 

ii’m

 
3 Деси
  18 юли 2018 | 15:17 отговор
 

Страхотна жена и страхотен политик. Жалко, че в България няма такива хора в политиката.

 
2 Как си Гайдов
  17 юли 2018 | 21:14 отговор
 

Мъжът и се казва Яков!!!

 
1 Колинда общата
  17 юли 2018 | 21:07 отговор
 

На целият свят въобще не му пука за нея и какви постове е получавала защото е послушна. По време на финала се държа лигаво и прегръщаше дори противниковите футболисти, които вижда за първи път. Всички прегръщаше. Освен това им се натискаше и им висеше на раменете.

 
 
Хейтър
17 юли 2018 | 23:15

Типично по български, ако не злобееш и не обвиниш някой за мизерния си живот,няма да мирясаш... Нека е обща, ма виж къде в а ти къде си -у тинята, щото си тъп сопол, дето знае само да говори и да си избива комплексите.... Трагедия

 
коментатор
18 юли 2018 | 07:00

Бойко Б. съм го виждал (по телевизията естествено) да се целува и с тримата мъже, с които се целува тази мацка. (това са президентите на фифа, на Франция и на Русия). И то страстта не е била по-малка. П.С. Само Путин под чадъра ми грабна сърцето! Исторически кадър!

 
18 юли 2018 | 16:52

Не бъркай "лигавостта" на кифлите, с нормална човешка сърдечност!

Добави Коментар

Най-четени