Коя точно е Камала Харис - жената, която ще управлява Америка

Коя е Камала Харис? Това е дамата, пред която стои огромната възможност да се превърне в първата жена вицепрезидент на САЩ от смесен произход. Тя е афроамериканка с индийски корени. Тя е човекът, спечелил доверието на демократа Джо Байдън.

Любопитен факт е, че двамата невинаги са били в добри отношения. Камала Харис е изминала дълъг път от критик на Джо Байдън до негов съюзник. Преди време тя почти го обяви за расист в телевизионен дебат, а днес, ако той спечели изборите, Харис ще се превърне във вицепрезидент.



Всъщност недобрите им отношения в миналото дават повод на някои да твърдят, че Камала е заплаха за Байдън и че той може и да не изкара цял 4-годишен мандат. Тогава тя ще заеме президентското място. Г-жа Харис дори бе определена от Тръмп като „Троянския кон на радикалната левица“.

Камала е изключително активна по отношение на най-наболелите обществени проблеми като абортите, използването на оръжия, данъците и расизма. Тя успя да скандализира света и с борбата си за легализирането на марихуаната, като признава, че дори я употребява още от колежа.



Определят я като „най-левия кандидат“ и поради възрастта на Байдън, се смята, че здравословното му състояние може да се влоши и дори да не доживее края на мандата си. Затова било много възможно Камала да стане президент, ако Джо бъде избран.

Самият Доналд Тръмп се изразява с крайно неласкави думи за Харис: „невероятно подла личност. Най-грубата, най-страшната, най-неуважителната и най-либералната от всички в Сената на САЩ.

Несъмнено Камала е дама с безброй постижения в живота си. Преди време тя се превърна в първата тъкмнокожа, избрана за окръжен прокурор в историята на Калифорния и в първия сенатор в САЩ с индийски корени.



Камала Харис е родена в Оукланд, Калифорния, но е израснала в Квебек, Канада. Тя е дъщеря на мигранти и може би това е една от причините да е запленена от темата за човешките права. Камала завършва право в Канада и се завръща обратно в родната си Калифорния. Тя започва работа в прокуратурата на Сан Франциско през 90-те и през същото десетилетие излиза наяве аферата ѝ с тогавашния кмет Уили Браун, който дава тласък на кариерата ѝ. Камала от своя страна никога не е говорила за отношенията им.

През 2011 г. е избрана за главен прокурор на щата Калифорния, а Барак Обама тогава я описа като „най-добре изглеждащия прокурор в страната“. Харис заемаше поста в продължение на 6 години, в които успя да вбеси консерваторите, като подкрепи предложението, което отменя хора, употребявали наркотици, да влизат в затвора, като взимат диплома за средно образование. Също така си навлича гнева на мнозина, протестирайки срещу смъртното наказание.

От 2016 г. Камала е сенатор и тогава тя се превръща в истинска звезда. Медиите ѝ обръщат все повече внимание и дори модните издания като Vogue я описват като дама със собствен почерк и стил.

Днес Камала Харис е в очакване да покори най-високия връх в кариерата си. И дали тя ще бележи още един рекорд в историята на САЩ, тепърва предстои да разберем.



Четете още: Мелания Тръмп гласува за Доналд в рокля за 4500 долара