Автор
Кристина Кирова

Красивият убиец на самочувствие: Най-новият ТикТок филтър, който се превърна в тъмно течение (видео)

ТикТок отдавна не е безобидна платформа за тийнейджъри, които се забавляват, докато танцуват някакъв тренд и след това го публикуват за овации в мрежата. ТикТок бързо превзе света и стигна твърде далеч. Факт е, че успя напълно да срази гигантите Фейсбук, Инстаграм и дори Гугъл, но пък се оказа опасна работа.

Младо и старо се хвърли в приложението и честно казано, май излезе вредна тази работа. Светкавичното скролване и скоростта, с която потребителят трябва да усвои информацията във всяко клипче, води до лесно разконцентриране и цял куп други ментални проблеми, споделят експерти. И ако досега смятахте, че за да понижите самочувствието си до нула и да изгубите правилната преценка за себе си, смятайки че всички водят удивителен живот за разлика от вас, е нужно само да отворите Инстаграм за няколко минути, то вече може да се каже същото и за ТикТок. Дори ще се окаже, че вредата от него може да е и по-голяма, като ви вкара в една измислена и много, много опасна реалност. О и да не забравяме - това приложение знае за вас повече неща, отколкото подозирате и може би повече отколкото вие мислите, че знаете за себе си, ама по тази тема ще си говорим друг път.

През последните седмици ТикТок излюпи новия си филтър, който със замах засенчи всички, които сте виждали досега. Кръстили пиленцето Bold Glamour, а то на свой ред завладяло жените по целия свят. По същество - филтърът показва как бихте изглеждали, ако сте гримирани от професионалист. Звучи просто и безобидно, но не. Случаят е друг, доста по-опасен.

На ТикТок му отнема буквално едно мигване време, за да ви покаже как ще изглеждате сякаш сте прекарали часове при гримьор, който ви е намазал с макияж почти до неузнаваемост. Едновременно се превръщате в бляскава версия на себе си, ама и не точно. Изведнъж се сдобивате със съмнително красиви, пухкави устни, които уж изглеждат естествено, с порцеланова кожа, с тънко и по-малко носле, перфектно оформена брадичка и придобивате едно дяволито котешко изражение. И все пак, макар и с толкова много подобрения, пак сте си вие и сякаш нямате филтър, а просто ви е добър ден и сте уцелили перфектния грим.

Тази гениална идея е разработена с изкуствен интелект, който извайва хитро чертите на лицето ви, изглажда всички несъвършенства и ви прави абсолютно достойна конкуренция на Анджелина Джоли, Меган Фокс и всички холивудски красавици, за които можете да се сетите.

На първо четене, звучи като всеки предишен филтър в ТикТок и Инстаграм, но истината е, че Bold Glamour срази всички останали и за по-малко от месец е използван от над 15 млн. потребители.

Ако сте обикновен здравомислещ човек, който е прекарал по-голямата част от живота си офлайн и все още разчита повече на огледалото, отколкото на предната си камера, вероятно да опитате този филтър би било кратко забавление за вас, само че за много жени ситуацията е различна, особено за подрастващите момичета.

Експерти наричат "тъмно течение" тенденцията, свързана с този филтър и заявяват, че тя може да нанесе щети върху психическото здраве на дамите и да повлияе крайно негативно върху самочувствието им.

Да, темата за твърде високите и дори невъзможни очаквания към жените и тяхното вечно старание да се впишат в стандартите за красота не е проблем от вчера. С напредване на възрастта много жени правят какво ли не за да останат в крак с модата и тенденциите, лягат под ножа или се бодат безпощадно, само и само да изтрият годините от лицата си. Младите девойки пък преследват имагинерната си визия, която придобиват само и единствено с филтри в мрежата. Нещо повече - много от тях дори не си и помислят да публикуват своя снимка в интернет без да са я "пипнали". А това звучи много по-страшно от думата "комплекс", тук вече говорим за психическо разстройство. И да - Bold Glamour може да има невероятен успех за производителя си, обаче тласка с огромна сила женския пол към желанието да бъде перфектен, според някакви си там стандарти. За да ви уплашим допълнително, нека го кажем така - този филтър е виртуалната реалност, метавселената на филтрите. Защото ако досегашните не пасваха идеално на лицето ви и се вигждаха ясно, то Bold Glamour е напълно като истински. Дори и да застанете не точно в лице пред камерата, няма да помръдне.

От техническа гледна точка, работата е свършена повече от идеално, но вредата, която вече нанася върху човешкия мозък също не е за пренебрегване. Особено върху подрастващите момичета, които прекарват цялото си свободно, че дори и не чак толкова свободно, време в ТикТок, филтърът може да има сериозни последствия, включително и някои да загубят реална преценка как изглеждат. Могат да изпитат пълна неспособност да приемат истинското си лице.

В заключение си струва да отбележим, че дори да не ни интересува, че ТикТок складира повече лични данни, отколкото останалите социални мрежи, то би било редно поне да ни интересува, че тази платформа краде самочувствие и представа за реалността.

Четете още: 9 неща, които не бива да правите преди секс