Автор
Woman.bg

Куцата дама, която сложи край на Втората световна война

Лятото на 1940 г. - светът е едно страховито място, оцеляват само най-смелите. Битката е безмилостна, а за да бъдеш ключова фигура, се иска да имаш наистина специални качества и невиждана дързост. Особено ако си жена. Днес ще си спомним за една дама, която на пръв поглед сякаш е наказана от съдбата, но всъщност тя решава изхода на Втората световна война.

Вирджиния Хол, която е родена на днешната дата през 1906 г., е млада американка, известна в историята като „куцата дама“, защото е изгубила левия си крак по време на лов преди войната. Животът не се отнася добре към нея, няма работа, но тя е силна жена и никога не се предава. Най-накрая късметът ѝ се усмихва и една случайна среща ѝ предоставя възможността да изиграе ключова роля в борбата срещу нацистите. Тогава несполуките ѝ се превръщат в най-силното ѝ оръжие. По това време дамата живее в Лондон и се присъединява към Управлението за социални операции.

През 1941 г. Вирджиния отива във Виши, Франция, под името Жермен, където се представя за американска журналистка, която отразява военната действителност за „Ню Йорк Поуст“. За нула време успява да си създаде огромна мрежа от местни граждани, благодарение на които получава жизнено важна информация. Благодарение на нея френската съпротива успява да разбере как се подготвят германците за войната. Никой не подозирал каква заплаха представява тя заради пола ѝ, премереното ѝ поведение и липсата на крак. Изглеждала твърде слаба и беззащитна – перфектният лъжовен образ. Тя урежда влизането на агенти от УСО във Франция, а съвсем малко преди Гестапо да се поинтересува от нея, бяга в Испания.

Вирджиния притежава невероятен усет и успява бързо да отсее съюзниците от враговете. Водена от желанието да освободи Франция, тя е готова да направи и немислимото. Успява да накара хората да се разкриват пред нея. Времената, които прекарва в Лион, Вирджиния използва, за да контролира и събира информация от различни агенти и превръща града в седалище на френската съпротива. По това време Гестапо вече следи отблизо цяла Франция, а жителите на градовете живеят в истински ужас. Въпреки това Вирджиния има стабилен кръг от доверени хора, които са готови да изпълняват желанията ѝ, които ѝ вярвят безусловно. Няколко седмици преди тя да пристигне във Франция, летците били уведомени, че ако самолетът им бъде свален, то трябва да отидат в Лион и да потърсят помощ от нея.

Вирджиния използвала всички „женски“ оръжия, за да постигне целта си. Работила е в публичен дом и е успявала да убеди клиентите си да я снабдяват с бензин и въглища
– абсурдно ценен ресурс по време на Втората световна война. Те ѝ били необходими, за да превозва бягащите и агентите, които прикрива. Сред мъжете, попадали на нейните услуги, били германски войници, лейтенанти и други ключови фигури. Благодарение на Вирджиния, три апартамента от публичния дом, в който работи, били отредени за укриване на агенти, евреи и поляци. Тя с лекота е печелела доверието на правилните хора, а нюхът не я напуска дори за секунда. Другите момичета, които предлагали услугите си в дома, упоявали и дрогирали клиентите си с цел да получат важна информация и дори важни документи. Двигателят на всичко това била самата Вирджиния.

View post on Instagram
 


Тя успява да накара собственик на магазин за бельо да крие оръжия под купчини дантели, както и фризьор да променя външния ѝ вид и този на хората, които са под прикритие
. Разменя си съобщения с лидери на френската съпротива чрез прането, което носи в обществената пералня. С лекота е убеждавала специалист, който да фалшифицира документи за нея, които не будели съмнения дори и за орловия поглед на инспекторите. Всички нейни поддръжници знаят, че могат да платят с живота си заради помощта, която ѝ оказват, но въпреки това го правят с удоволствие.

Вирджиния е специална жена.
Тя знае, че и най-малката грешка може да се окаже фатална, затова премерва до съвършенство всеки свой ход. Опитвала се е да решава всеки проблем още в зародиш и не е позволявала доверието към нея да се пропуква. Тя дори организирала бягства на агенти от затвора, използвала е креативността си до край.

View post on Instagram
 


Славата на Вирджиния, която се подвизава под псевдонима Мари Монин, нараства все повече до момента, в който вече не може да избира сама съюзниците си.
Досега тя контактува отблизо с всеки член на кръга си, но вече не може да упражнява пълен контрол. В очите на представителите от УСО Вирджиния е най-важната защитничка, която може да разреши всеки проблем. Но колкото повече нараства славата ѝ, толкова по-голям е рискът да бъде заловена и арестувана от германците, които вече са по петите ѝ. Ако това се случи, наказанието за нея като таен агент на УСО би било много по-жестоко. То би включвало сексуално насилие, физически мъчения и екзкекуция. Въпреки всичко, Вирджиния продължава мисията си и поставя основите на огромната армия на френската съпротива.

Тя знаела, че полицаите под прикритие, които я дебнат неуморно, пътуват в икономичната класа, затова когато бяга в Марсалия, Вирджиния задължително си купува билет за първа класа. Никога не записва местата, на които отива, а запомня адресите. Всяко едно пътешествие за нея е приключение със смъртна заплаха. За нея прикриването на емоциите и желязното изражение във всяка ситуация вече е естествен механизъм.

В началото на 1942 г. Вирджиния открива и любовта в лицето на друг таен агент с кодово име Олив. По време на една от романтичните им срещи в кафене в Марсилия попадат в много опасен капан. Те държат ръцете си спокойно на масата, когато десетки въоръжени полицаи се втурват и нареждат на всички присъстващи да се наредят до стената. По това време те залавят невинни хора, които да бъдат депортирани в Германия, за да бъде задоволен гладът на нацистите за роби. Офицер нарежда на полицаите да затворят Вирджиния и Олив в отделна стая, за да бъде насаме с тях. В момента, в който двамата влюбени чуват как ключалката на вратата се завърта, осъзнават че краят е близо. С бъдещето им е свършено, всяка надежда вече изглежда абсурдна.

И ето че пред тях се изправя нова възможност, лъч светлина. В стаята, в която са заключени има прозорец, който води към задната алея. И докато пред кафенето се носи глъчка и крясъци, Олив и Вирджиния успяват тихомълком да излязат през прозореца и да избягат. Всъщност, това което изглеждаше като капан за тайните агенти, е било златен шанс, тъй като офицерът, който нареди да бъдат заключени в отделна стая е бил приятел на Олив. Той го разпознал и умишлено им дал шанс да избягат. Това се случва три години преди Германия да бъде победена през май 1945 г. Пред Вирджиния Хол стоят още много предизвикателства, за нея битката тепърва започваше. Куцата дама остава завинаги в историята като жената, заради която Втората световна война е била спечелена.

Четете още: Зузана Чапутова: От словашката Ерин Брокович до първата жена президент на Словакия