Автор
Антония Михайлова

Зузана Чапутова: От словашката Ерин Брокович до първата жена президент на Словакия

Тя е млада, красива, умна, борбена и харизматична. Тя е само на 45 години, но възрастта не ѝ попречи да поведе в листата за кандидат-президенти и да спечели симпатиите на избирателите. Запознайте се с първата жена президент, станала известна като словашката Ерин Брокович – Зузана Чапутова.

Понесена от вълната на общественото недоволство срещу корумпирани политици, юристката и една от най-отявлените фигури в борбата срещу корупцията, Зузана Чапутова печели надпреварата за президент с категоричните 58,4% от гласовете на белотажа на президентски избори на 30 март, преборвайки кандидата на управляващата в Словакия партия - Марош Шефчович, зам.-председател на Европейската комисия, с неговите 41,6%.

View post on Instagram
 

Без предишен опит в политиката, Чапутова привлече внезапно вниманието на обществото и твърдо зае първото място още в допитванията, след като водещият кандидат на Прогресивната словашка партия се оттегли и я подкрепи.

С триумфа си Зузана става първата жена президент на Словакия - феномен за словашката република, който се случва, година след като убийството на разследващ журналист предизвиква сътресение в политиката на страната.

View post on Instagram
 

"Щастлива съм не само заради резултата, а най-вече защото е възможно да не се поддаваме на популизма. Да казваме истината и да защитаваме интересите без агресивен речник. Това започна на местните избори, беше потвърдено на президентските и се надявам, че ще се потвърди и на европейските избори", заявява тя в словото си след победата.

Официално в длъжност – президент на Република Словакия, Чапутова ще влезе от 15 юни, заменяйки на поста настоящия президент Андрей Киска. Първата ѝ визита предстои да бъде в Чехия.

View post on Instagram
 

45-годишната Зузана беше наречена от свои колеги юристи "словашката Ерин Брокович", заради ожесточената ѝ 14-годишна битка срещу незаконно сметище в родния ѝ град, която самата тя поведе. Факт, който безспорно наведе колегите ѝ към асоциации със сюжета на едноименния филм, донесъл "Оскар" на Джулия Робъртс.

От въпросното бунище в Пезинок, което беше разположено близо до по-старо сметище, изтичаха токсични отпадъци. Фактор, който повиши степента на заболеваемост от определен вид рак с осем пъти над средната за страната.

През 2017 г. непоколебимата Чапутова се включи и в кампания, принудила словашкия парламент да отмени амнистията, дадена от бившия премиер Владимир Мечиар на своя началник на тайните служби и други хора за отвличането през 1995 г. на сина на тогавашния президент Михал Ковач. Помилването бе възприето от много словаци като опит да се гарантира, че закриляната от държавата престъпност ще остане ненаказана.

С тези си акции Зузана успя да спечели одобрението на голяма част от народа.

View post on Instagram
 

Но не всички одобряват политическата насоченост на Чапутова. Причина за това са крайните ѝ либерални възгледи. Разведената майка на две деца е активна защитничка на хомосексуалистите, в страна, в която еднополовите бракове още са незаконни. Тя се обявява против призивите за забрана на абортите и подкрепя осиновяванията от гей двойки – казуси, които определено не се харесват на някои избиратели в социално консервативната държава. След победата си новоизбраният президент потвърди и подкрепата си за евроатлантическата ориентация на страната.

View post on Instagram
 

Четете още: Колинда Грабар – президентът на Хърватия, в която e влюбен целият свят