Автор
Woman.bg

Ледената кралица с гореща кръв: Любовите на Марлене Дитрих

На 27 декември 1901 г. е родена иконата на златната ера на Холивуд - фаталната и вечна Марлене Дитрих. Разкошната блондинка определено е умеела да съблазнява – списъкът на поклонниците ѝ е може би по-дълъг от списъка на ролите ѝ в киното. Но кого е обичала самата актриса? Нека си припомним кои мъже са карали сърцето на Марлене Дитрих да бие по-бързо. Защото истината е, че те не са много!

Рудолф Зибер - любов от втори поглед

Младата Мария Магдалене (Дитрих сама си измислила сценичния псевдоним, сливайки двете си имена) се влюбила безумно във високия рус хубавец на снимачната площадка (Зибер бил асистент-режисьор). Родителите обаче не ѝ позволили веднага да се омъжи за него.

Майка ѝ Йозефне настоявала любовта им да премине през изпитателен срок, който Руди издържал успешно. Година по-късно, на 17 май 1923 г., двамата се оженили. На 13 декември 1924 г. се родила и дъщеря им Мария-Елизабет – първото и единствено дете на бъдещата звезда.

„Той беше мил и нежен, можех да му се доверя. Това чувство остана неизменно през всичките ни години заедно. Доверието беше взаимно и безусловно“, разказва по-късно Марлене за своя пръв и единствен съпруг. Двамата живели заедно само пет години, но така и не се развели. Бракът им на съвременен език бил отворен. Скоро след раждането на дъщеря си Дитрих прекъснала сексуалните контакти с мъжа си, а Руди си намерил любовница – младата балерина Тами (Тамара Матул).

Отношенията между Марлене и Рудолф далеч не били стандартни. Дитрих предлагала на съпруга си да чете писмата, които тя получавала от любовниците си, а му пращала и копия на писмата, които пишела до тях. Ако някой от многобройните ѝ обожатели се осмелявал да ревнува от Руди, Марлене веднага отсичала „Теб пък какво те засяга това? Той ми е съпруг!“.

Четете още: Любовните истории на аристокрацията

Ерих Мария Ремарк - „твърде много минало, а бъдеще няма“

„Това беше удар от гръм, избухване на изгрева“, коментира Ерих Мария впечатленията си за първата си среща с Марлене през 1937 г. Гледайки снимките на Марлене и виждайки красивата ѝ външност и сексапилното ѝ излъчване, ни е трудно да предположим, че тя е чела Кант и е обичала поезията на Рилке? Ремарк също не си го представял. Тя го впечатлила до дън душа, декламирайки наизуст стиховете на любимия поет!

Тази „чувствена буря“ между Дитрих и Ремарк се оказала доста дълга – връзката им продължила цели три години, въпреки че Марлене правела всичко, за да ѝ сложи край. Може ли да се нарече любов този водовъртеж от чувства, който обзел преживяващата творческа криза 35-годишна актриса и 39-годишния писател, който след феноменалния успех на „На Западния фронт нищо ново“ все не можел да пропише пак? По-скоро да, отколкото не.

Той я наричал „сърчице, съкровена мечта, светлина над горите“, „малка маймунка“, „ангел“, „мадона на моята кръв“, „северно сияние“, „пламък над снега“ и дори „малък меланхоличен блондин, партньор по зоопарк“. Марлене влудявала Ремарк с нежеланието си да се разведе и да се омъжи за него, както и с възгледите си за връзките между мъжете и жените. Той ѝ написал триста писма (без да спомене и дума за политика или социални проблеми), а тя на него едва двадесет. Но нещата не опират само до обема текст. Именно благодарение на Дитрих Ремарк успял да получи американска виза и да емигрира.

Четете още: Любовните истории на аристокрацията - II част

Във връзката им нямало нито една скучна минута! Марлене сменяла любовниците като носни кърпички, Ремарк побеснявал и гонил своята „пума“ ( което е многократно е описвал и в дневника си). После пак се събирали, а в дневника се появявал нов запис „няма вече нещастие, нали ти си с мен“. Въпреки това или дори благодарение на това Ерих Мария започнал отново да пише. В заключение ще кажем само, че трябва отново да прочетете „Триумфалната арка“, замествайки наум името „Равик“ с Ерих Мария, а „Джоан Маду“ с Марлене.

Ърнест Хемингуей - „няма никакво значение по какъв начин тя ще разбие сърцето ви, ако е до вас, за да го излекува“

Марлене и Ърнест се запознали през 1934 г. на парахода „Френски остров“ (още преди Дитрих да срещне Ремарк). Писателят се връщал от сафари в източна Африка през Париж към Кий Уест, а актрисата пътувала от нацистка Германия към Холивуд. Марлене го „обикнала от пръв поглед“ с „чиста и безгранична любов“. Тези чувства обаче не попречили и на двамата да водят интимен живот с други хора.

По признание на самата Дитрих ги свързвала... пълната безнадеждност. Връзката им, която е била предимно епистоларна, продължила дълго, чак до смъртта на писателя – може би именно защото двамата така и не станали любовници. Ърнест доста точно определя случващото се между тях като „несинхронизирана страст“ - когато той бил свободен, тя била влюбена в друг (или други) и обратното.

Четете още: Любовта на известните: Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Писмата, които двама си разменяли, са изпълнени с толкова плам, че хартията спокойно може да се самозапали. „Ти си толкова прекрасна, че паспортните ти снимки трябва да бъдат триметрови“, „целувам те страстно“, „влюбвам се в теб, това е ужасно“ - пише в края на писмата си Хемингуей. „Не бих могъл да те обичам повече, отколкото те обичам сега“, „ще те обичам вечно и дори по-дълго“, казва в отговор Дитрих.

Показателен е фактът, че Ремарк ревнувал от колегата си по-силно, отколкото от Габен. И нищо чудно – именно Марлене била човекът, който четял преди всички ръкописите на Хемингуей.

Междувременно Ърнест показал на Марлене няколко боксьорски удара, включително и „изненадващия удар в челюстта“, за да може тя да се защити от Габен, когато ѝ посяга (за жалост темпераментният актьор бил доста избухлив и можел да удари жена). Дитрих приложила на практика наученото но това е съвсем друга история...

Жан Габен - „Ти беше, си и ще бъдеш моята единствена истинска любов. За жалост усещам, че съм те изгубил“

Любовната история на двамата актьори започва през 1941 г. в Холивуд. Казват, че Марлене сама направила първата крачка и поканила Жан на масата си в кафенето, в което се срещала с Хемингуей.

„Аз му бях майка, сестра, приятелка и дори повече. Много го обичах!“, признава веднъж Дитрих. Тя лично шетала пред печката със стилна престилка Hermes, за да приготви любимите ястия на Габен и разговаряла с него изключително на френски, който за щастие владеела отлично.

Жан, също като Ремарк, неведнъж предлагал на актрисата да се разведе и да се омъжи за него, но Марлене така и не се съгласила. Когато Габен заминал на война с войската на Де Гол, Дитрих отишла в Алжир , за да види любимия си. След края на Втората световна война Жан наел апартамент в Париж и Марлене дошла да живее при него. Всичко вървяло добре с едно изключение – критиците направили на пух и прах филма „Мартин Руманяк“, в който актьорите играят заедно.

Честолюбивата, издържаща цялото семейство, включително мъжа си и любовницата му, Марлене веднага се замислила да се върне в Америка, но Жан бил против. Не можем да кажем кой е допуснал по-голяма грешка – Габен, който обявил безкомпромисния ултиматум „Ако сега напуснеш Париж, всичко между нас приключва“, или Дитрих, който все пак си стегнала багажа и заминала да се снима в САЩ.

Четете още: Любовта на известните: Пенчо Славейков и Мара Белчева

Актрисата цял живот чакала Жан да размисли и да се върне при нея, но това така и не се случило. Габен се оженил за пореден път, а при една случайна среща дори се престорил, че не е познал бившата си любима. През 1976 г. актьорът починал, „отнасяйки със себе си половината душа“ на Марлене. Дитрих, която не желаела публиката да я запомни като старица, прекарала последните години от живота си затворена вкъщи. Отказвала да се среща с хора и предпочитала да прекарва времето си с портрета на Жан - „идеалният мъж“, който висял в стаята ѝ.

„Собственическото чувство е великолепно, безмилостно, лъжливо чувство! То е ярко и сияйно, почти като любовта! То е пагубно, една от най-злосторните и опасни бляскави кукички, на които може да се хване мъжът в морето на любовта“. Така смятала Марлене и никога не изневерила... на убежденията си.

Четете още: Любовта на известните: Яворов и Дора Габе

Четете още: Марлене Дитрих - злобна и дистанцирана алкохоличка