На 15 април Доди ал Файед щеше да навърши 67 години, а във връзка с годишнината решихме да се върнем назад и да разгледаме невероятната му любовна история с незабравимата принцеса Даяна.

През 1997-а година Лейди Ди току-що е приключила 2-годишната си връзка със сърдечния хирург Хасан Кан, който принцесата обожавала. Лекарят обаче не могъл да понесе вниманието, което връзката им предизвиквала в медиите и сред папараците и затова решил да приключи отношенията им.

Така на сцената се появил Доди Файед, който имал амбициите да се превърне в холивудски магнат и нямал нищо против медийното внимание. Баща му Мохамед Ал Файед, собственик на на Harrods, пък виждал множество възможности за разрастване на империята му, на базата на отношенията на сина му с принцесата на Уелс.



Хронологията на последните дни на Даяна винаги е предизвиквала интерес, а в няколко поредни материала ще ви разкажем повече за тях:

11 юли: Даяна и принцовете Уилям и Хари отлитат за Южна Франция, където гостуват на Файед-старши. Кралските особи са настанени във вилата на магната и се наслаждават на круиз с яхтата на Файед-старши - Jonikal. По време на пътуването Даяна, Уилям и Хари са придружени от поне двама британски бодигарда. Те обаче пътуват заедно със семейството, заради присъствието на принцовете, тъй като Даяна няма право да използва държавна защита след раздялата си с принц Чарлз през 1993 г. Уточнението е важно, тъй като по-късно кралското семейство ще бъде обвинено в това, че смъртта на Даяна до голяма степен се дължи на липсата на охрана. Това е и една от причините, която принц Хари изтъкна като мотивация да сключи многомилионни договори с медийни компании - желанието му да защити семейството си от набезите на медиите.

View post on Instagram
 


Друго важно уточнение, което стана ясно съвсем скоро, е че по това време Даяна е подозирала бодигардовете си в шпионаж. Причината е била фалшифицирани документи от журналиста на BBC Мартин Башир, който искал по този начин да си осигури интервю с принцесата на Уелс. В момента Башир и медийният гигант са разследвани за измама.

14 юли - Даяна все още не е срещнала Доди, но в същия ден той пристига във Франция с американската актриса Кели Фишър. По това време Фишър смята, че е сгодена за милионерския син и че двамата ще живеят заедно в Малибу. Тези планове обаче се оказват много далеч от истината, защото запознанството между Даяна и Доди променя курса на историята. Двамата са толкова запленени един от друг, че Даяна се съгласява да прекара един уикенд с него в Париж през същия месец.

View post on Instagram
 


31 юли - Даяна се връща във Франция, този път без синовете си и без протекция от британската държава. Тя вече е в обятията на Доди, а двамата се наслаждават един на друг на същата яхта - Jonikal.

4 август - Папаракът Марио Брена запечатва първата публична целувка между Даяна и Доди, за която получава хонорар от 250,000 долара. От този момент нататък интересът на медиите към новата двойка започва да нараства главоломно.

View post on Instagram
 


22 август - Даяна се завръща в Англия след круиз в Гърция с приятелката си Роса Монктън. По време на екскурзията принцесата споделя, че Доди е намерил пръстен, който иска да ѝ подари, който тя няма намерение да носи. Въпреки това тя решава да отпътува отново за Франция, където да прекара още време на суперяхтата Jonikal.

Първо обаче Даяна трябва да се измъкне от папараците и да стигне до летището. С тази задача се заема личният ѝ шофьор Колин Тебът. Колин разкрива, че всички изходи на двореца Кенсингтън са били завардени от папараци и споделя, че винаги се е налагало да измисля специален план, с който да изведе принцесата от двореца. В следващите няколко абзаца той всъщност описва последните минути от живота на Даяна на родна земя.

“Използвах старо Volvo, на което никой не би обърнал внимание. Когато бяхме готови да тръгнем изпращах обичайната кола на принцесата плюс още една допълнителна за разсейване. Качвах моята шефка на задната седалка на Volvo-то и я скривах с одеяло, закачх два от костюмите си на задните прозорци.” - разкрива шофьорът.

По този начин Тебът успява да излъже папараците и да закара Даяна до летището, където вижда двама човека, които подозира, че биха разкрили локацията на принцесата, ако я видят. Даяна и шофьорът ѝ стигат на време, но Доди още го няма. Така Тебът предлага на принцесата да се скрият. Даяна се съгласява и шофьорът я откарва в близък двор, където прекарват 20-минути в чакане, а принцесата през цялото време говори по телефона.

Малко по-късно антуражът на Файед ги подминава, а Табът и Даяна ги следват. Шофьорът е изключително раздразнен от създалата се ситуация и разменя няколко разгорещени реплики със секюрити екипа на милионера.

View post on Instagram
 


“Казаха ми, че както обикновено се ръководят по времето на Доди. Аз пък им отговорих, че това е добре, но карат принцеса Даяна да ги чака. Последните думи на шофьора към принцесата били: Грижете се за себе си, госпожо, пазете се. Ще се видим скоро”.

По план Даяна е трябвало да се завърне в Лондон на 28 август, това обаче така и не се случва ...

Следва продължение