Най-известните проститутки на всички времена

18 август 2018 | 15:23
60399
7
Снимки: Wikipedia
7

Казват, че проституцията била най-древната женска професия. Едва ли. Но със сигурност – една от най-практикуваните. Истината е, че жените в миналото не винаги са имали друг избор, за да оцелеят в трудните времена, в които са се раждали. В един друг прочит на думата обаче под "проститутка" се е разбирало високо образована и интелигентна жена с качества, далеч надминаващи тези на обикновената.

Напук на схващането, че хетерата/куртизанката/гейшата извършвала основно сексуални услуги, това далеч не е така. Ако трябва да сравним една с друга куртизанката от Венеция, хетерата от Елада и гейшата от Япония, всички те си приличат като две (в случая три) капки вода – въпреки гигантските времеви и пространствени отстояния помежду им. Най-образованите и ерудираните, най-интересните и остроумните, най-популярните и одумваните жени от миналото са именно тези жени. Хетерата/куртизанката/гейшата е била притежателка на уникален, завиден женски статус в някогашния шовинистичен мъжки свят. В едни географски ширини тя постигала статута на артистка, владееща до съвършенство изкуството на развлечението и на разговора. В други – била прочута певици, танцьорка, музикантка, дипломатка или дори разузнавачка...

Във време, когато само мъжете имали професии, а жените били просто жени, единствено на куртизанките се позволявала идентичност. Защото в миналото под общия знаменател "куртизанки” са попадали всички привлекателни жени, упражняващи на практика интелектуални професии. Всъщност нека да се запознаем с тях – най-известните куртизанки в историята на човечеството:

Аспазия (470 - 400 пр.н.е.)

Бюст на Аспазия, Ватиканските музеи

Eдна от най-забележителните по красота, ум и начетеност жени в Гърция през класическия период. Както и една от най-горещите и желани хетери в древността. Отначало е била приятелка, а след това и втората съпруга на Перикъл (490-429 пр.н.е.). В дома си е събирала художници, поети, философи. Известна е като покровителка на изкуствата и науката. Била е любимка на Сократ. Някои историци смятат, че тя дори е била негов учител.

Фрина (365 - 310 г. пр.н.е)

Статуя на Фрина в Двореца Ахилион на остров Корфу

Фрина е една от най-известните хетери в древна Атина. Любимка е на едни от най-известните древногръцки артисти. Била е муза на Праксител и Апелес. Смята се, че е позирала за картината Афродита Анадиомен. Натрупала е огромно състояние, с което финансирала строежи и реконструкции в Атина. Говори се, че след нейната смърт, в знак на почит и уважение към нейната личност, атиняните са й издигнали огромна златна статуя.

Вероника Франко (1546 - 1591)

Портрет на Вероника Франко, художник: Тинторето

Вероника Франко била талантлива средновековна поетеса, писателка и... куртизанка във Венеция през 16-и век. Била е фаворитка на най-влиятелните мъже в града. Откроявала се е с изключителната си интелигентност и начетеност. Най-популярният й клиент е бил самият крал на Франция Анри III. Вероника Франко създала дори благотворителна организация в подкрепа на децата на куртизанките. В края на живота си е била съдена за вещерство, но благодарение на намесата на влиятелни фигури, обвиненията паднали. Отишла си е от живота бедна и изоставена. 

Нел Гуин (1650 - 1687)

Портрет на Нел Гуин, художник: Питър Лели

Дъщеря е на собственик на публичен дом. Първоначално разнася.d съобщения до клиенти на неговите куртизанки в театъра, а след като навършила пълнолетие сама започнала да ги обслужва. Точно в театъра се запознава с британския крал Чарлз II и става негова любовница. Постепенно се сдобива с голямо внимание в кралския двор. Ражда двама незаконни сина на краля, като урежда титла на всеки един от тях. По-късно се изявява като актриса и основен инициатор на създаването на кралската болница за военнослужещи в Лондон.

Сали Солсбъри (1692 – 1724)

Сара с рождено име Приден е прочута проститутка в началото на 18-и век в Лондон, любовница на забележителни членове на обществото. Заради своята красота и остроумие Сали печели много клиенти. Цялата аристокрация е завладяна от чара й. Сред покровителите и клиентите й са държавният секретар Висконт Болингбрук, херцогът на Ричмънд, поетът и дипломат Матю Прайър и бъдещият крал на Великобритания Джордж ІІ. През 1713 г. е осъдена за леки престъпления и дългове, и изпратена в затвор, но малко след това освободена от съдията, който останал заслепен от нейния чар. През 1722 ранила клиент, като го намушква с нож, и е осъдена на една година лишаване от свобода, но умира девет месеца след това.

Мадам дьо Бари (1743 – 1793)

Портрет на Мадам дьо Бари, художник: Елизабет Виже-Льо Брюн

Манастирската килия, в която била изпратена от родителите си, никак не се понравила на Дьо Бари. Ето защо не след дълго непокорното 13-годишно момиче избягало в Париж. В столицата на Франция Мари била принудена да се отдаде на проституция и станала модел. Един от клиентите й - Граф Дьо Бари, измъкнал развратницата от улицата и я завел в замъка си. След като направил грешката да се похвали с нея на Людовик ХV, красавицата неусетно се озовала в обятията на краля, за да се превърне в една от най-известните куртизанки на света.

Кора Пърл (1835 - 1886)

Елиза Ема Кроуч е родена в Плимут през 1835 г. и под името Кора Пърл става една от най-прочутите куртизанки на Втората Френска империя. Известността й е била толкова голяма, че името й е включено в Националния библиографичен речник на сър Лесли Стивън. През 1864 година наема замък, за да го превърне в едно от най-луксозните и атрактивни места за забавление на аристократите. Организира невиждани представления, в които самата тя е звездата – предлага се лежейки гола върху огромен сребърен поднос поръсена с магданоз. Друг път танцува гола в легло пълно с орхидеи или пък се къпе в шампанско или разбита сметана – все атрактивни начини да бъдеш забелязана. Толкова скандална, шокираща и запомняща се, че през 1867 г. лансира свое питие – „Сълзите на Кора Пърл”. Тази нейна дързост я превръща повече в културна знаменитост, отколкото в обикновена куртизанка. Цял Париж говори за нея. С времето луксозният й начин на живот остава само блян, заради възрастта й и увлечението по хазарта. Става все по-малко търсена от благосъстоятелните си мъже и в крайна сметка стига до пълна мизерия. Тя умира на 8 юли 1886 година от рак на стомаха.

Лулу Уайт (1868 - 1931)

Лулу е символът на публичните домове в Ню Орлиънс в началото на 1900 г. Тя не е просто проститутка, а предприемач, разработил най-успешния публичен дом в града. Ексцентрична фигура, известна с любовта си към скъпите бижута, успешните бизнес начинания, както и с криминалното си минало още през 1880-е години. Известна е с огромната си страст към джаза. На нейни има и специален джаз клуб в града.

Минеко Ивасаки (родена 1949 г.)

 

Для тех кто интересуется воспитанием детей в разных культурах, хочу напомнить об одной любопытной книге об особенностях воспитания будущей #гейши, написанной по воспоминаниям одной из самых выдающихся гейш ХХ века Минеко Ивасаки. Минеко Ивасаки, Рэнд Браун «Настоящие мемуары гейши» (2005г.) #педагогическаякопилка #книгиовоспитаниидетей #воспитаниедевочки #гейши #мемуарыгейши #настоящиемемуарыгейши #воспоминанияодетстве #япония #другаякультура #дети #минекоивасаки

A post shared by Дефектологи,Логопеды,Психологи (@defectolog_krsk) on

Няма как да подминем гейшите, а Минеко Ивасаки е призната за най-знаменитата гейша на XX век. През 60-те и 70-те години е една от най-влиятелните компаньонки в Киото, Япония. Именно на нейната история се базира филмът „Мемоарите на една гейша”. В момента е пенсионерка и живее в Киото. През 1978 г. Ивасаки остава разочарована от приетите традиции, обвързани със света на гейшите. Тя си дава сметка, че този начин на живот поражда пропуски по отношение на образованието на момичетата. И неочаквано, в апогея на кариерата си на гейша, се оттегля на 29 годишна възраст. По-късно се впуска в кариера в областта на изкуството. През 1982 г. се омъжва за един художник, а единственото им дете се ражда през 1983 г.

Четете още: Най-порочните жени в историята на човечеството

Още по темата

Коментари

7 Нилолай
  28 септември 2018 | 00:01 отговор
 

На тая земя всичко се купува и продава. За това деветдесет процента от населението не струва пет стотинки !!! Чакам с нетърпение една трета световна война и да умрат всички боклуци и барабар с тях и аз! Да ви сера у тъпите глави, душевни педерасти и джендъри, курви и проститутки. Само Бог е това, което е смислено и свято!!!!

 
 
Бог
12 септември 2021 | 15:40

Аз вярвам че боговете са 7 Игра на тронове

6
  19 август 2018 | 18:38 отговор
 

Тогава е било рядкост, сега е масово явление

 
5
  19 август 2018 | 14:04 отговор
 

Като нашите "Мис-ки"

 
4 Марги
  19 август 2018 | 11:36 отговор
 

Слава! Слава! Слава! Виждате ли вие , обикновените почтени жени, колко сте жалки, с вашето бъхтене на работа, в къщи, деца, съпруг.....Защо учите, занимавате се с изкуство, работите...щом не сте проститутки, пет пари не чините!!!!

 
3
  18 август 2018 | 21:09 отговор
 

Filmyt "Memoarite na 1 geisha" e syzdaden po knigata s tova ime i ne e vqrno,che jenata se bila otteglila sama ot zanaqta razocharovana ot propuski v obrazovanieto. Karierata i se e prekysnala ot voinata i promenenite usloviq na jivot v Kiioto i to syvsem ne na 29, a nqkyde v sredata na 30 ako ne gresha. I po nastoqshtem jivee v New York, otdavna e napusnala Kiioto. I vtoro, kato kajete: "bila e sys samiq edi koi si" sqkash che samo zashtoto te e izchukal vliqtelen myj veche i ti prihvashtash ot velichieto mu po polov pyt. Ne e taka ama izobshto. Kakvo kato nqkoq jena e spala s nqkoi vliqtelen? I toi e prosto myj v kraina smetka shto se otnasq do seksualnite si nujdi i do tova d byde syblaznen - nishto slojno ne e, osobeno da go syblaznish samo na fizichesko nivo. Posledno: razbira se che vyv vreme na potisnichestvo na jenite, samo na kurtizankite shte im se pozvoli da se sybirat s grupi myje, da izkazvat mneniq i da proqvqvat identichnostta si, taka che dori da ne sa bili s nishto po-interesni ili ostroumni, e normalno da sa izglejdali takiva na fona na drugite, koito nito s razgovarqli tuk i tam s chujdite myje nito sa imali dostyp dotakiva sredi,kydeto da izpyknat s neshto.

 
2 гост
  18 август 2018 | 17:48 отговор
 

И Николета Лозанова също !

 
 
18 август 2018 | 22:47

В статията се говори за интелигентни жени :)

1 Крум Усаински-Крупник
  18 август 2018 | 16:45 отговор
 

Цървули!!!Не може да не споменем и нашият принос в тази сфера-неповторимата и недостижима Цола Драгойчева!!!Неуморимата Партийна Изкусителка оставя незаличима следа в Историята!!!Най титулуваната куртизанка на Коминтерна е икона и вдъхновителка на Комунистическата Партия в България!!!От нейният чар са били заслепени безброй другари по Света,включително световноизвестният Френски писател,журналист и общественик Анри Барбюс!!!

 

Добави Коментар

Най-четени