Автор
Весела Георгиева

Не е страшно да се сгреши, важното е да се опитва

Нали помните думите на Христо Стоичков: "Играеш, печелиш, не играеш, не печелиш!"? Има голяма доза логика в тях. Защото когато опитваш, ти имаш по-голям шанс и да успееш. Да, може да има лоши моменти, неуспешни, но със сигурност ще дойдат и успешни такива.

„Ако не правите грешки, значи не правите нищо и сте безучастни зрители на собствения си живот. Абсолютно съм убеден, че този, който действа, греши.”, казва пък треньорът Джон Уудън.



Тези думи се превръщат в девиз за мнозина, които успяват да преодолеят страховете си и да действат. В книгата си „Треньор Уудън: Най-голямата тайна“ Пат Уилямс, първи вицепрезидент на Орландо Меджик, описва формулата на треньора за успех, като обяснява защо се тревожи истински, когато момчетата от отбора не допускат достатъчно грешки на тренировките, а понякога и на мачовете.

Той казва, че иска да им изгради имунитет срещу страха от грешките, пише Обекти. Според Уилямс, е задължително да сгрешиш много пъти, преди да станеш добър в дадена област. Тренировките са идеалното място за допускане на грешки, за да бъде след това успешен мачът. Но дори да допуснете грешка и по време на мач, урокът ще е още по-силен.



Тази философия се отнася с пълна сила и за живота. Грешките се пораждат от действия. Но същото се отнася и за успехите. Ако искаш да достигнеш върха, първо трябва да си познал разочарованието и неуспеха. Затова предизвиквайте себе си, решете какво искате и действайте. В основата на всяка пасивност стои именно страхът от неуспех. Когато се преодолее, пътят към удовлетворението и щастието е открит.

Играйте и ще спечелите. Бъдете активни. Рано или късно успехът, за който сте работили, ще дойде. Иначе оправдания - бол, но те не носят нито успех, нито удовлетворение, тъкмо обратното.