Автор
Люблена Папазова

Невена Бозукова-Неве: Живяла съм в брак и без брак, няма разлика

Актрисата Невена Бозукова-Неве започна ударно тази година. Любителите на театъра вече могат да гледат пиесата „Женитба” с нейно участие, а по кината се върти новата българска комедия “Ятаган”. Тя има роля и в пожарникарския сериал на Нова телевизия “Ягодова луна”, а предстои премиера на още една постановка “Баща ми се казва Мария”. Първото представление е на 29 март в Пловдив, а след нея спектакълът тръгва на турне из страната. Иначе зрителите я помнят от „Аламинут” и „Етажна собственост”, както и като победител в „Като две капки вода”. Извън сцената е майка на две деца и любителка на рисуването и разходките.

-В предстоящия спектакъл „Баща ми се казва Мария” става дума и за различната сексуална ориентация. Как очаквате да приеме темата българският зрител и Вие какво мислите за еднополовите бракове?
-Надявам се публиката да е широко скроена и с чувство за хумор. Защото пиесата е за човешките отношения, а те са еднакви, независимо от сексуалната ориентация. Всички изпитваме любов, страх, радости и разочарования. И както казва един герой в спектакъла: “Ако искате да не ви лепят етикети, не ги лепете и вие! Защото омразата те научава да мразиш, а любовта те научава на любов!"


-Лесно ли се работи с Асен Блатечки като режисьор?
-Да, лесно се работи с Блатечки. Лесно е, защото е отворен и любопитен. Лесно е, защото Асен е подготвен. Знае какво иска, но и ти оставя свободата да го убедиш и в своето виждане и решение за образа. А и някак си успява да те направи от неговата кръвна група.
-Играете и в друг премиерен спектакъл „Женитба”. Вие самата как гледате на брака?
-Радвам се за това ми пътешествие с “Женитба” заради предизвикателната режисьорска и актьорска естетика на Лили Абаджиева и визуалното решение на Васил Абаджиев. Да не забравяме и колегите ми, които са безобразно талантливи. А за брака...Живяла съм и с брак, и без брак, и не намирам разлика. Когато двама души се обичат, гледат и вървят в една посока, документът от общината е просто лист хартия, забравен в скрина.
-В момента върви новият сезон на шоуто „Като две капки вода”, което Вие спечелихте преди години. Сега имате ли свой фаворит и кой според Вас се представя най-неубедително?
-Много е рано да имам фаворит. Изненадаха ме участниците, във всеки един смисъл. ”Капките” ще си остане едно от най-позитивните приключения за всеки артист и това е повече от палещо.

-Вие сте майка на две деца с голяма разлика. По-различно ли бе майчинството с Магдалина, която сте родили на 20 и появилия се доста по-късно Никола? Двамата с какво се занимават?

-Майчинството, поне за мен, не беше различно. С еднакво спокойствие и отдаденост родих и огледах и Маги, и Никола. Магдалина отдавна държи живота си здраво в своите ръце. Работи и се развива в това, което я прави щастлива - фотография, телевизия и визуални изкуства. А Никола постига своите малки-големи успехи. Приет е в чужбина, в училище, което много искаше и ще доказва на себе си и нас, че е самостоятелен и отговорен млад човек.

-Преди време споделихте, че борите стреса с йога. Продължавате ли и какви са другите ваши начини за отмора?
-Любимата ми инструкторка замина за далечни страни и спрях да ходя. Но поддържам себе си по други начини. За мен е важно съзнанието ми да е будно, чисто, спокойно и търсещо - чета, рисувам, танцувам, откривам природата и работя. Тогава и тялото ми е добре.
-Поддържате перфектна фигура. Всичко ли е само ген, както обичат да твърдят повечето Ви колежки или спазвате и режим?
- Ще ви разочаровам и ще отговоря по същия начин-ген (смее се) и мускулна памет. Спортът в детството още ми се отплаща. Никога не съм спазвала специален режим. Гледам да спазвам постите, но не винаги успявам. Просто съм се научила да слушам тялото си. А и професията ми ме държи във форма. Тя ми е най-добрият фитнес -физически и ментален.

Четете още: Асен Блатечки посвещава любовна комедия на Диляна Попова