Автор
Веселина Петрова

Невероятната история на Изабел душ Сантос - африканката милиардер

Дъщерята на бившия анголски президент Изабел душ Сантуш заяви в началото на годината, че ще сезира международните съдилища, за да опровергае обвиненията, че е забогатяла незаконно за сметка на държавата.
Генералната прокуратура в родината й, напротив, смята да използва всички възможни международни механизми, за да върне в Ангола най-богатата жена в Африка и да я изправи на съд.
Самата г-жа Душ Сантуш, която се оказа руска гражданка, твърди, че е обект на политическо преследване, но все така е готова да се бори за поста президент на Ангола.

View post on Instagram
 

Да, Изабел душ Сантос е единствената жена-милиардер в Африка. Всъщност това е лесно обяснимо – Изабел е дъщеря на бившия президент на Ангола. Тя обаче се опитва да докаже на света, че не баща ѝ в основата на богатството ѝ, а нейният предприемачески дух. От 6-годишна Изабел прави бизнес. Продавала фермерски яйца.

View post on Instagram
 

Бащата на Изабел е президент на Ангола в продължение на 38 години. Животът в президентския дворец не е бил никак беден, дори за държава като Ангола. Според информация на Форбс, коледните елхи на семейството идвали чак от Ню Йорк, а шампанското – на стойност 500 хиляди долара за година – от Лисабон. И никак не е странно, че хората започнали да наричат Изабел – принцесата.

В един щастлив момент майката на Изабел се развежда с президента. Причината – многобройните му изневери. И се мести в Лондон с дъщеря си. Тук девойката завършва Кралския колеж. След това се връща в Ангола. И се захваща с бизнес. Инвестира в проекта на приятеля си Руи Барата, който открива ресторант на плажа. След това основава компания за преработка на отпадъци.

Първите ѝ стъпки в бизнеса не я правят богата, дори напротив
. На загуба са. Но всичко се променя, когато баща ѝ решава да се погрижи за бъдещето. Изабел откупува част от държавните предприятия. И изведнъж тя се оказва собственик на 24,5% от акциите на корпорация Ascorp, ексклузивен търговец на диаманти, 25% от акциите на първия частен мобилен оператор в страната и 25процента от акциите на банка Banco Internacional de Credito, както и на акции на магазините Candando. Сметките на Изабел набъбват с 3 милиарда долара.

И това не е всичко. Изабел влиза в петролния бизнес. След ткова идва промяната в политически план и активите на дамата са блокирани, а тя е обвинена в корупция.

В началото на 2020 г. Изабел се сдобива с руска гражданство. И така тя успява да избегне екстрадицията. Твърди, че е невинна и ще сътрудничи на разследването.

Изабел обича да е в компанията на знаменитости. Преди коронавируса всяка година е гост на фестивала в Кан. Червеният килим е нейна явна страст.

View post on Instagram
 

Омъжена е за колекционер на произведения на изкуството и има три деца. Сватбата струва три милиона евро. А десетата годишнина от събитието, която е през 2013-а е отбелязана с невероятен размах. Повече от 100 гости от цял свят ядат, пият и се веселят в продължение на три дни.