Автор
Ева Григорова

Пет златни правила, които ще ви научат как да пестите пари

Създаването на личен бюджет, пестеното на пари и разумното им харчене винаги са били ценни, но през последните няколко месеца те станаха жизнена необходимост. Световната инфлация доведе до рязък скок в разходите на милиони домакинства по света, а ние отличихме пет златни правила, които да ви научат да пестите, за да можете да си позволите нещата, които искате.

1. Определете за какво обичате да харчите



Основният принцип на планиране на разходите е да разберете за какво наистина искате/обичате да харчите пари (т.е. вашите ценности). Какви са хобитатата ви? Какво ви е нуждно, за да се чувствате добре? Психологически изследвания доказват, че харченето за преживявания - пътуване, развлечения, гурме изкушения - ни прави по-щастливи от купуването на вещи, но ако липсва планиране, често пазаруваме несъзнателно. Направете анализ на последните си разходи, запишете ги на лист хартия и разберете за какво харчите най-много.

Нека ви дадем и един пример: ако често се заричате да спрете да купувате дрехи, дайте си сметка дали това всъщност ви натоварва или ви носи удоволствие. Ако ви е приятно, отделете малка сума на месец, за да си купите нещо ново.

В същото време се опитайте да откриете разходи, от които можете да се откажете. Ако например сте имали желание да станете добър гурме готвач, но виждате, че това не е по силите ви, спрете да купувате ултра скъпи подправки и изчанчени съставки, които така и не влизат в употреба във вашата кухня.

2. Направете си списък и го спазвайте



Първата стъпка ще ви помогне да определите от какво можете да се откажете, за да пестите средства. Във втора стъпка е важно да си поставите краткосрочни и дългосрочни цели. Ако искате да си купите нещо по-голямо, депозирайте в краткосрочен план и се наградете с него, веднага щом спестите достатъчно. Опитайте и да не се поддавате на мантри като „без повече лате от любимото ми кафене“, ако латето е вашата малка радост. Стремете се да готвите по-често у дома със сезонни и достъпни продукти, които обикновено са доста по-евтини и така ще ви останат средства да се поглезите с кафе.

Списъкът с дългосрочни цели обикновено е труден за съставяне, но тук е важно да бъдете максимално конкретни. Запитайте се: „За какво бих искала да харча парите си? Кое е най-важното за мен?“. И след това се опитайте да визуализирате това, което смятате, че искате. Искате ли селска къща? Каква точно да бъде? Къде да се намира? Или може би искате най-накрая да се отървете от заемите си? Каквото и да искате да постигнете, представете си как ще изглежда животът ви, когато постигнете тази цел, дори да смятате, че това може да отнеме години. Настройте се на положителна вълна за постигането на своя дългосрочен план и измислете показатели, които да следите, за да направите плана си по-конкретен - тогава ще ви бъде по-лесно да намалите разходите в области, които всъщност не са толкова важни.

3. Водете си лично счетоводство



За да не ви бъде скучно, можете да подходите креативно към личното си счетоводство. Отделете за него любим тефтер, в който да попълните различни таблици и цветни диагами. Опитайте се да го попълвате постоянно, за предпочитане ежедневно. Нанасяйте всичко: дневни разходи, изплащане на кредити, спестявания... Като общо правило, препоръчвано от водещи икономисти, ежедневните ви разходи не трябва да надвишават 30% от заплатата. 10-20% би било добре да спестите, а 50-60% обикновено отиват за жилищни, битови и други сметки.

След като извадите всички тези разходи, погледнете календара си. Какви събития предстоят? Сватби, рождени дни, концерти, пътувания? Определете приблизителни суми за подаръци/билети, за да не ги похарчите за нещо друго. Ако видите, че нямате достатъчно, вижте от какво можете да спестите пари (срещнете се с приятел на кафе вместо вечеря, гледайте видеа в YouTube, вместо кино).

4. Анализирайте своите модели на поведение



Хората често си мислят, че финансовите проблеми са за мързеливите или глупавите, но това не е вярно. Обикновено действаме въз основа на несъзнателни навици от детството. Мнозина се срамуват от невъзможността си да контролират своите разходи, но когато свържат този проблем със семейните модели на поведение, ситуацията често придобива различен вид. Или правите точно това, което са правили вашите родители, или това, което са правили вашите баби и дядовци, или точно обратното, което, колкото и да е странно, също не работи.

Проучването на вашите вкоренени модели на поведение ще ви помогне да ги разберете и да сложите край на своята финансова безпомощност.

5. Анализирайте, коригирайте и продължете

Хубавото на планирането на разходите е, че можете да промените плана си, когато пожелаете. Не се отказвайте, защото е почти сигурно, че ще изникнат непредвидени разходи или че няма да успеете да планирате всичко през първия месец. Не забравяйте обаче, че способността да реагирате на неуспехите и да промените плана си, ако е необходимо, е неразделна част от напредъка. Колкото по-скоро си простите за преразхода, толкова по-скоро можете да адаптирате своя план за оптимизация. Успех!