Автор
Ева Григорова

Петър Дънов: Майките ще спасят света

В учението на Петър Дънов са скрити множество отговори, които той е закодирал в своите беседи. Учителя ни е оставил безценни послания, които дават един напълно нов поглед към живота, енергията с която трябва да го живеем и същността на любовта.

Малко се говори за отношението на Дънов към жените и майките, а за него женският принцип носи живот и любов. Той всъщност е отговорът, който ние безцелно търсим, а думите му придобиват още по-голям смисъл в условията, в които живеем днес.



10 мъдри мисли на Дънов за жената и майката:


„Майките ще спасят света.”

„Който мисли, че светът може да се спаси извън майката, се заблуждава. Всички учители трябва да се наредят около майката.”

„Жените ще спасят света. Жената трябва да стане любов и когато стане любов, тя ще намери истинския път за повдигането на света.”

“Любовта на майката има неземен произход. Тя не е от този свят. Тя иде от небесните сфери, за да покаже, че любовта управлява света.”

"Казвам: има една единствена сила в света, която може да унищожи войната и да внесе миpа. Коя е тази сила? - Жената! Ако всички жени се сплотят и кажат: От днес вече не раждаме престъпници! - те ще турят точка на вoйнaта. И ако всяка майка каже на сина си: Убивaш ли брат си, аз се отказвам от теб, ти не си мой син! - вoйнaта ще дойде до своя край."



“Сегашните философи и мъдреци трябва да изправят отношенията си към жената. Повечето философи, учени, поети казват, че мозъкът на жената тежал по-малко от този на мъжа. Че чувствата й били неустойчиви, че тя била глупава и т.н. Чудно нещо! Жената ражда деца, с които поддържа цялото човечество, а въпреки това я считат по- долностояща и по-глупава от мъжа. За да имате ясна представа за жената, вие не трябва да я разглеждате отделно, като единица, но я разглеждайте като същина, в нейната целокупност. Мощно, велико нещо е жената в природата. Извадите ли женския принцип от живота, веднага ще дойде смъртта. Женският елемент, или женският принцип е носител на живота.“

“Бъдещето е на жената, на майката, на сестрата. Тя е проводник на любовта. Само чрез жената ще дойде любовта, а не чрез мъжа. Под майка, сестра, жена разбирам онази идеална форма, чрез която любовта може да се прояви.”

“Майката трябва да използва мощното оръжие, което природата е дала в нейните ръце - любовта като образователен фактор.”



“Днес хорските сърца са заобиколени с ледени стени. Хората си говорят, но не се познават. Само когато погледнете някого през очите на любовта, тогава от вашата душа излиза една светлина, която ще го освети и в нея ще го видите красив. Това прави майката. Ето зашо, тя познава доброто, красивото у детето по-добре, отколкото кой да е друг.”

“Каква трябва да бъде целта на съвременното общество, както и на съвременната държава? Повдигане на жената. Повдигнете жената на положението, в което някога се е намирала! Поставете жената на онова стъпало, на което се е намирала първоначално и ще видите, че в продължение на 25 години светът ще се поправи. Спасението на света е в повдигането на жената. Не повдигнете ли жената и не се ли повдигне тя сама, от никъде другаде не може да дойде спасението.”