Автор
Woman.bg

През високосна година не се развеждайте и не си сменяйте работата. Ето защо

29-ти февруари от стари времена се смята за труден и коварен ден. В някои славянски народи този ден се нарича Касиянов. Според преданията Касиян бил един от ангелите, които знаели всички божии намерения. Той обаче използвал нечестно това знание и станал предател, посвещавайки в тайнствата силите на злото.

С това си заслужил и наказанието – на всеки три години го биели, а на четвъртата година го пускали. Тогава той слизал на Земята, където вършел зли дела и подбуждал хората да правят лошотии. Според някои други легенди Касиян бил светец, но имал един пагубен порок. На всеки три години той се отдавал на него, а на четвъртата година го отказвал.



В цял свят високосните години се смятат за не особено благополучни. Например, смята се, че 2020 г. ще е неблагоприятна за:

1. Коледарски песни. От стари времена хората вярват, че подобни песнонопения могат да привлекат тъмни сили, а през високосната година такива сили и без това има предостатъчно.

2. Не се препоръчва да споделяте с други хора плановете си. Иначе това, което сте замислили, няма да се осъществи, а късметът ще ви подмине. Това правило важи и за най-близките хора.

3. На бременните жени не им се препоръчва да се подстригват. Това суеверие впрочем е валидно и в невисокосни години.

4. Високосната година се смята за неблагоприятна за продажба на животни. Това щяло да навлече бедност и неприятности както на вас, така и на животните и на бъдещите им стопани. Можете обаче спокойно да подарите коте или куче.



5. Не се развеждайте през тази година. Ако това все пак е неизбежно, трябва да се защитите от последиците. Отидете на църква и се покайте за това, че не сте успели да запазите брака си.

6. Не се препоръчва да си сменяте работата и да се местите да живеете на ново място. В такива „трудни“ години е по-добре да отстоявате утвърдените си позиции и да не си правите експерименти.

Четете още: Интересни факти за високосната година