Ако работите на пълно работно време, вероятно осъзнавате какво означава това. Да, оказва се, че прекарвате повече време в работна обстановка отколкото със семейството и близките си. Което пък води до простия извод, че трябва да се чувствате удовлетворени от целия процес и аспектите му. Понякога се налага да правим компромиси с някои неща, но няма как те да са сред важните и това да продължава много дълго. Ето някои важни показатели, че вероятно е време да смените работното си място.

Сутрин се будите с ужас (понякога и с плач)

Ужасно е да преживявате кошмари насън, но още по-безумно е да ги преживявате, след като се събудите. В случай, че естеството на работата ви товари неимоверно, полагате екстремни усилия, а резултатите не са удовлетворителни, а началството не е доволно от вас..., е, няма особен смисъл да продължавате в този омагьосан кръг.

Всеки работен ден ви се струва безкраен

Помните дни на предишно работно място, които са били светли, безоблачни, изпълнени със смях и са минавали изключително бързо. Работата ви е споряла, а работният ден изобщо не ви е товарел. Сега обаче имате чувство, че между 9 и 17 ч. минават няколко века. Никой не бива да се примирява с това.

Работното място е изключително далече от дома ви

Ще кажете, че това не би трябвало да е решаващ фактор и вероятно ще сте прави. Но ако към това се добави дори само един от останалите изброени фактори, вероятно би трябвало везните да е наклонят в посока "време е за промяна".

Не можете да понасяте колегите си

С това започнахме: с колегите си прекарвате повече време, отколкото с любимия човек, роднините, близките, приятелите... Така че редно е да преценим дали можем да функционираме в работна среда с определени хора нормално. Разбира се, няма как да изискваме да се разбираме идеално с всички, но е необходимо поне да се понасяте (или умело да прикривате, че не се понасяте!), както правят интелигентните неконфликтни хора.

Четете още
: Най-злокобните места на Земята

Заплатата ви е ниска

...и/или не е променяна от години. Специалистите твърдят, че стълбовете на един професионален комфорт са три: естество на работа, екип и финансово възнаграждение. Не говорим за излишна меркантилност и вглеждане в материалното, но всички трябва да можем да се храним, да си плащаме сметките и да можем да си позволяваме някои глезотии, нали така?

В края на работния ден сте уморени и неадекатни

Съвсем нормално е след часове работа да сме уморени. Дори понякога се случва да сме преуморени. Не е окей обаче, ако всеки ден сме смачкани и съсипани в края на работния ден и нямаме желание да правим нищо, освен да седим като зомбита на дивана, вгледани в една точка.

Замислете се и си преценете в нормално, не свръхемоционално състояние. Запомнете: ние не ви подтикваме да напускате работа. Но е важно да сте доволни от работата и живота си!

Четете още: В тази компания уволняват, ако стоите по-дълго в тоалетната