Автор
Ива Петрова

Психолог: Мили дами, бъркате жестоко, ако носите в семейния бюджет по равно с мъжа си!

Мъжът като глава на семейството трябва да разбере и приеме своята отговорност за съпругата и за вашите деца, включително финансова. Мили дами, ако в началото сте го научили, че винаги плащате и носите доходи 50 на 50 с него, ще ви бъде много трудно по-късно да го превъзпитате. А ще ви се наложи.

Още от самото начало поставете своя избраник пред факта, че той ще отговаря за семейството ви и ще го осигурява. Много често момичетата, които наскоро са се омъжили, правят една от най-разпространените грешки – започват да инвестират в семейството финансово наравно със съпруга си. Основният печеливш, носител на доходите в семейството винаги трябва да бъде мъжът!

Защо това е грешка със съответните негативни последици в бъдеще? Защото съпругът свиква с такъв сценарий на семеен живот и когато съпругата излезе в отпуск по майчинство и вече не може да печели пари, започват сериозните проблеми. „Моята история е следната. Омъжих се преди три години. Печелехме еднакво, инвестирахме във всичко наполовина, винаги обсъждахме всички покупки. Мислех, че това е идеалното семейство”, споделя млада жена пред психолога.



Когато излиза в отпуск по майчинство тя, естествено, спира да печели, а разходите се увеличават: не работи плюс малко дете. „Съпругът ми започна да хленчи, че няма достатъчно пари, започна да харчи всичко сам, без да се консултира с мен. Всичките ми аргументи, че той трябва да ни подкрепи, бяха разбити в стената. Той каза, че трябва да се върна на работа възможно най-скоро и да инвестирам в семейния бюджет както преди.

Това беше неприятно откритие за мен. Тоест, ако не мога да работя по някаква друга причина, тогава какво? Ще си тръгне ли изобщо, за да не харчи пари за мен и собственото си дете? И сега какво, да чакам развод?” Тази ситуация не е теоретичен пример. Историята е споделена от млада майка пред психолога Павел Раков.

Затова винаги казвам че вие, прекрасни момичета, не бива да инвестирате финансово в семейството си 50/50 с партньора си!, предупреждава Раков. Мъжът, като глава на семейството, трябва да разбере и приеме своята отговорност за вас и вашите деца, включително финансова. Ако сте го научили, че винаги плащате половината с него, тогава ще ви бъде много трудно да го превъзпитате по-късно!



Още от самото начало поставете своя избраник пред факта, че той ще отговаря за семейството ви и ще го осигурява.
Основният вносител в семейството винаги трябва да бъде мъжът! Осъзнавайки това, той ще се стреми да печели повече, ще започне да произвежда необходимото количество тестостерон, което ще му помага да се придвижва към целите си и да се гордее с постиженията си.

В случай, че мъжът вече е свикнал да участва в семейния бюджет 50/50, вие или ще трябва да продължите да инвестирате винаги на равни начала, или да се опитате да обсъдите тази ситуация с него, за да го убедите да промени възгледите си.

Опитайте се да проведете този разговор любезно, когато сте в спокойно състояние, избягвайте упреците и претенциите. Опишете му, че докато се грижите за детето, докато го храните, слагате го в леглото, разхождате се с него, развивате го умствено и вършите и другите домакински задължения в общия ви дом, съпругът ви трябва да се грижи за вас и да ви осигурява семейството финансово. Тоест вие се грижите за детето и къщата, той се грижи за вас – така реално и двамата инвестирате в семейството.

За да може съпругът ви да се пренастрои по-охотно и бързо, опитайте се искрено да му благодарите за усилията, вдъхновявайте го за нови цели, бъдете женствени и флиртуващи, не забравяйте да флиртувате с него! Изпълнете съпруга си с енергия, заредете го с мотивация. Тогава той ще се опита да се развива и расте заради вас!

Автор: Павел Раков

Четете още: 5 начина да омагьосате мъж без магия