Сандра Бълок на 57: От грозно пате до красивия лебед на Холивуд

Тя е "Мис таен агент", тя е дамата до Киану Рийвс в "Скорост", тя е домакиня от Юга и настойник на чернокож тийнейджър. Тя е лъчезарната и талантлива Сандра Бълок.

Актрисата се ражда на 26 юли 1964 г., във Вирджиния, Вашингтон. Баща ѝ е военен, а майка ѝ - немска оперна певица. Живее в Нюрнберг, Германия, до 12-годишна възраст. За кратко семейството ѝ се установява и в Залцбург и Виена. Посещава уроци по балет като дете. От осемгодишна свири и на пиано.

Като малка е обект на подигравки и тормоз от страна на съучениците си в САЩ заради раздърпаните дрехи от Германия, които носи. С времето обаче Сандра се превръща от грозното патенце в красив лебед. Бъдещата актриса е едно от най-популярните момичета в гимназията, гимнастичка и мажоретка. Бълок е част и от училищния кръжок по драматургия.



След като завършва колеж, следва специалност драма в Източна Каролина. Дипломира се през 1986 г.

След като завършва образованието си, заминава за Ню Йорк, където работи като сервитьорка. Явява се и на различни прослушвания за филми и сериали. Участва в няколко студентски филма. Спечелва и малки роли в независими ленти.

През 1994 г. животът ѝ се преобръща благодарение на ролята ѝ в "Скорост". Филмът се превръща в касов хит, а тя - в звезда.



Следват роли в лентите "Докато ти спеше" (1995), която ѝ носи номинация за "Златен глобус", "Скорост 2: Професионалистите" (1997), за който получава хонорар от 11 милиона, и "Мис таен агент" (2000), който ѝ носи поредна номинация за "Златен глобус".

През 2004 г. получава поддържаща роля във филма "Сблъсъци". Отзивите за превъплъщението ѝ са възторжени и критиците са на мнение, че това е най-доброто превъплъщение в кариерата ѝ.

Получава 17,5 милиона долара за "Мис таен агент 2: Прекрасна и опасна" (2005). Следват роли в "Къщата на езерото" (2006), "Предчувствие" (2007), "Предложението" (2009).



Участва и в лентата "Сляпата страна". Превъплъщението ѝ в домакиня от Юга ѝ донася награда "Златен глобус" и "Оскар". Сред другите запомнящи се роли на актрисата са тези в "Нежна полиция" (2011), "Гравитация" (2013), "Бандитките на Оушън" (2018).

Обожава конете, но по време на снимки разбира, че има силна алергия към тях.

Красавицата е толкова отдадена на ролята си на клиничен пациент във филма "28 дни", че решава да прекара известно време в рехабилитационен център, за да се превъплъти по-добре в поверената ѝ роля.



Наскоро Сандра сподели, че на 16 е била жертва на сексуален тормоз. Актрисата е отявлен филантроп. Дарява 1 милион долара на Червения кръст след атентатите на 11 септември. Дарява същата сума и за пострадалите от цунамито в Азия през 2004 година. Дарява и 1 милион на "Лекари без граници" след земетресението в Хаити през 2010 г.

През 2007 г. е класирана 14-та в класацията за най-богатите жени знаменитости със състояние от $85 милиона долара.

Сандра Бълок притежава звезда на холивудската Алея на славата. Актрисата многократно е включвана и в класации за най-красивите дами в шоубизнеса.

Знаете ли, че...

Сандра е била сгодена за актьора Тейт Донован, но двамата така и не минават под венчилото.

През 2005 г. се омъжва за телевизионния водещ и производител на луксозни мотоциклети Джеси Джеймс. През януари 2010 г. двойката осиновява момченце от афроамерикански произход - Луис Бардо.

Сандра се развежда с неверния си съпруг през 2010 г. През 2015 г. осиновява и момиченце.

В момента живее с фотографа Брайън Рандъл, с когото се събира през 2015 г.

Четете още: Велика и все по-секси: Джей Ло на 51!