Шейхът на Дубай плати най-скъпия развод на Острова: Принцеса Хая ще получи 550 млн. лири

Върховният съд на Обединеното кралство присъди днес еднократно споразумение от 550 млн. лири на 47-годишната Хая, дъщеря на бившия крал на Йордания, Хюсеин, съобщи BBC. С това се слага финал на развода на принцеса Хая и шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум, определен за най-голямото подобно дело в британската юридическа история.

Хая Бинт Ал-Хюсеин е най-младата от шестте съпруги на 72-годишния шейх. В сумата влизат разходите за поддръжка на два имота за няколко милиона лири - един до лондонския дворец Кенсингтън, както и основната ѝ резиденция в Егам, Съри.

Предвидени са и внушители средства за т.нар. "бюджет за сигурност", както и почивки, заплати за бавачка, разходи по бронирани превозни средства за семейството, включително и разходи за обгрижване на понита и други домашни любимци.

Децата на бившата двойка също ще бъдат обезпечени, като за тях на сметката на Хая ще бъдат превеждани суми на стойност от 5,6 милиона лири годишно. 14-годишната им дъщеря и 9-годишният им син трябва да бъдат осигурени с 290 милиона лири като наследство.

Припомняме, че от съпруга си и емирството принцеса Хая избяга през 2019 г., намирайки убежище във Великобритания. Тогава тя заяви, че изпитва страх за живота си, който се е зародил у нея, след като научила, че преди време шейх е отвлякъл две от другите си дъщери - Шейха Латифа и Шейха Шамса - и ги е върнал обратно в Дубай против волята им.



До днес шейх Мохамед отрича отвличанията, въпреки решението на Върховния съд от 2020 г., според което те по всяка вероятност действително са се случили. Той публикува стихотворение, наречено "Ти живя, ти умря", с което се смята, че заплашва принцесата, след като открива, че тя има връзка с бившия си бодигард от британската армия.

По твърдения на принцесаХая, тя продължила да получава заплахи и след като избягала на Острова. Получавала предупреждения от типа на "можем да се свържем с вас навсякъде". Оттагава към днешна дата тя е похарчила огромни суми, за да подсигури сигурност за живота си, както и от страх, че децата ѝ можат да бъдат отвлечени и върнати обратно в Дубай.

След щателна проверка и доказателства тази година Върховният съд постанови, че шейх Мохамед е хакнал незаконно мобилните телефони на принцеса Хая, нейните бодигардове и юридическия ѝ екип. Това станало с помощта на инвазивен шпионски софтуер, наречен "Pegasus", който заразява телефоните и е произведен от израелската фирма NSO Group.

Шейхът уверил, че наследствените ценности, подарени на бившата му съпруга по време на съвместния им брак, ще ѝ бъдат изпратени. Сред тях са балетните обувки, които Хая получила като подарък от емблематичните балетисти Марго Фонтейн и Рудолф Нуреев.

Четете още: Еманципираните принцеси на Ориента