Незабравимата Стоянка Мутафова се върна на сцената на Сатиричния театър в деня на стогодишнината си и партнира на най-младите си колеги. Образът и гласът й приковаха вниманието на зрителите на специален възпоминателен спектакъл , сред които вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът Йорданка Фандъкова, зам-председателят на парламента Кристиан Вигенин, актьорите Искра Радева, Христо Мутафчиев, Светослав Пеев, Евгений Боянов - дългогодишен неин менаджер.

Великата актриса се появи като холограма на сцената и „изигра“ два от любимите скеча на поколения българи от новогодишните програми на соц-а заедно с най-младите попълнения на любимия си Сатиричен театър.

Директорът на трупата Калин Сърменов сподели, че Мутафова обичала да се шегува, че тя не актриса а артистка, защото думата „актриса“ идвала от думичката „акт“, а артистка-от арт. Той и всички замесени в спектакъла не позволиха на публиката нито за миг да се натъжи от загубата на звездата преди три години. Точно обратното-публиката се тресеше от смях и при речта на Сърменов, и при излъчването на документалния филм за Стояна „Умно село“ на Владимир Люцканов, в който тя е откровена, весела, остроумна.

"Не съм сама. Никога, никога не скучая. А спомените? Няма празно зад мен, то е пълно", казва Стоянка във филма. От първия ред го изгледа и единствената й наследница Мария Грубешлиева-Муки. "Преживях един живот с нея! Една част се отдели от мен, откакто нея я няма. Винаги съм с нея и това ме крепи. Живееше на тази сцена. Връщаше се от представленията с 10 години по-млада", сподели единствената й наследница.

В края на спектакъла сцената се изпълни с цветя - от политици и обществени организации, но един бял букет накара Муки да се разплаче. Него изпрати Лили Иванова, която вчера първа отбеляза стогодишнината на голяма си приятелка с трогателен пост във Фейсбук.