Автор
Ева Григорова

Студено ли ви е? И на нас! Ето как да се справите с прехода от лятото към есента

Времето сякаш отново не ни остави пространство да си поемем дъх и с лекота да преминем от лятото към есента. Изведнъж застудя, температурните амплитуди карат телата ни да се чудят какво точно се случва, а в планините вече дори заваля първия сняг.

При тези условия е нормално да се чувстваме умърлушени, нон-стоп да ни е студено и да страдаме от липса на мотивация.



На всички ни е трудно да кажем “чао” на лятото, но есента всъщност би могла да се превърне в чудесна възможност да направим “ревизия” на начина си на живот и да се опитаме да създадем баланс и усещане за щастие. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете точно това:

1. Сменете перспективата

Вместо да тъгувате за топлите дни, погледнете на есента като на едно ново начало и превърнете септември в януари. Сещате ли се за онова чудесно чувство на обновление, когато усещате след Нова година и сте готови да си обещаете, че ще започнете да се храните здравословно, да тренирате и да си намерите ново хоби? Е, можете да го постигнете и през есента, стига само да смените перспективата си. Направете си планове, почистете дома си, подменете летните дрехи с есенни, започнете фитнес предизвикателство. Това ще ви помогне да се почувствате мотивирани и изпълнени с енергия, въпреки начумереното време навън.

2. Ревизирайте лятото и целите си

Обърнете се назад и погледнете по-подробно как сте прекарали летните месеци. Извадете си снимки от любимите си пътувания, направете си колаж от тях или пък ги поставете в рамка. Запишете на лист хартия какво сте постигнали и какви задачи, които сте си поставили досега са останали неизпълнени. Тук можете да сложите дори заглавията на всички книги, които не сте успели да прочетете. След това към всяка неизпълнена задача добавете списък от стъпки, които ще ви помогнат да я постигнете. Ако се върнем на примера с книгата, това би могло да бъде - да четете по една глава от нея всеки ден.



3. Наслаждавайте се на промените

Дайте време на сетивата си да се насладят на прехода от лято към есен. Оценете по-хладното време, което е чудесно за разходка в планината, по-кратките дни ни дават повече време за почивка и сън, падащите листа са толкова красиви, че си заслужава да си направите една есенна фотосесия в парка, а сезонните плодове като ябълки и тиква са изключително вкусни и ароматни. Лесно е - просто се насладете на нещата, които ви заобикалят.

4. Забавлявайте се вкъщи

Готвенето на ароматни домашно приготвени ястия е чудесно занимание за есента. Сигурни сме, че имате поне 5 рецепти, които сте си харесали да опитате, но все още не ви е останало време. Е, сега е моментът за тях. Освен това нека си го признаем - миговете, в които цялото семейство се е събрало, за да хапне заедно, са едни от най-незабравимите в живота.



5. Планирайте нещо, което да очаквате с нетърпение

Едно от нещата, които със сигурност ще подобрят настроението ви, е планирането на следващото пътешествие, което смятате да направите. Разходете се с влак, посетете някой СПА курорт с минерални басейни или си поставете за цел да покорите някой планински връх, на който не сте се качвали досега.