Сутиенът-верният ни приятел, който е съществувал още в Древна Гърция

Сутиенът - това е вашият верен приятел, който е с вас почти през целия ден. Няма как, налага се... И понеже трябва да познаваме приятелите си, събрахме и малко интересни факти за негово величество сутиена.

През 1914 година Мери Фелпс Джейкъб, по-известна като Карес Кросби, получава първия патент за производството му. Тя продава своя дизайн на Warner Brothers Corset Company за 1 500 долара, което днес се равнява на 21 000 долара. Което определено се брои за успешна сделка.

Терминът "сутиен" е използван за първи път в сп. Vogue през 1907 година като синоним на "подкрепа" (на женски гърди).

Твърди се, че първите сутиени са съществували още в Древна Гърция - има немалко изображения на гръцки богини, чиито гърди са придържани и фиксирани с помощта на ленти, които наистина напомнят за днешните сутиени.

Първият спортен сутиен е създаден още през 70-те години от Линда Лундал и Поли Смит, но навлиза в масова употреба едва десетилетие по-късно.

Средностатистическата жена притежава 9 сутиена.

Кардио активностите като бягане, баскетбол, волейбол и аеробика съвсем логично предизвикват подскачане на гърдите ви и така ускоряват процеса на отпускането им. Решението е именно в носенето на стягащ спортен сутиен със специално моделирани чашки.

Обикновено животът на един сутиен е между 6 и 9 месеца.

Няма никакви доказателства за това, че сутиените увеличават шанса от рак на гърдата, за което е имало твърдения.

Преди 1920 година идеята на повечето сутиени е била да притиснат гърдите и да не ги направят по-малко забележими, за разлика от днес.

През 1998 година френска компания прави сутиени, които изпускат аромат при докосване. Не стават особено успешни.

Годишно в световен план се произвеждат по над 16 милиарда сутиена.

Четете още: 8 модни правила за дами с големи гърди