Днес е първият ден след Великден и подобава да си говорим само за велики дела и хора. А ето кои са най-великите жени на всички времена!

Клеопатра

View post on Instagram
 

Клеопатра е последният владетел в хилядолетната удивителна история на Египет, която успяла да запази независимостта на държавата си. Използвала е всичко за целта – от политическото изкуство до дадената й от Бога красота. Плела е международни интриги, съхранявайки трона си. Успяла е да очарова и съблазни легендарните римските владетели Цезар и Марк Антоний, като е родила дете и от двамата. Става образец на императрица, но и на фатална жена. Други фараони са забравени, едва ли има някой, който да не знае коя е Клеопатра.

Жана д'Арк

View post on Instagram
 

Младо момиче – едва на 19 години, тази французойка става символ на целеустремеността и саможертвата. Спасява Франция и за „благодарност” плаща за този подвиг със собствения си живот. Тя изиграва ключова роля в вдигането на обсадата на Орлеан и защитата на Париж, помага на Чарлз да стане крал на Франция, който по-късно всъщност я предава. Жана д'Арк е изгорена жива на клада, но остава завинаги в историята, превръщайки се в една от личностите, чието име е придобило статут на нарицателно.

Мария Склодовская-Кюри

View post on Instagram
 

Полякинята Мария е родена в семейството на учител. Още в училище показа необикновени способности. Въпреки трудностите при получаването на образование за жени преди стотина години, Мария става голям учен, прави значителни научни открития в химията и ядрената физика, за които ДВА пъти е удостоена с Нобелова награда.

Валентина Терешкова

View post on Instagram
 

През юни 1963 г. Валентина Терешкова става известна на целия свят. Тя е не само първата в историята жена космонавт, но тя и сега продължава да бъде единствената жена, която излита в Космоса абсолютно сама.

Коко Шанел

View post on Instagram
 

Най-известната жена в областта на модата и стила. Славата на тази крехка французойка вероятно никога няма да избледнее. Коко и в наше време продължава да бъде еталон на изтънченост, женственост и символ на модния свят.

Ванга

View post on Instagram
 

Сляпата жителка на малко градче Петрич в България - Вангелия Гущерова, влезе в историята като легендарната ясновидка Ванга. Изразявайки своите виждания не само пред обикновените граждани, но и пред известни личности и политици, Ванга е повлияла за приемането на много съдбовни решения, твърди задграничен сайт.

Маргарет Тачър

View post on Instagram
 

Може би тя е най-известната жена политик в съвременната история на Земята. Тачър стана първата жена министър-председател не само във Великобритания, но и във всички европейски страни. Тя заема тази позиция повече от десетилетие, поставяйки рекорд за най-дълъг мандат. За твърдостта на взиманите от нея решения и в провежданата политика тя е наречена „Желязната лейди“

Майка Тереза

View post on Instagram
 

Почти никой не знае истинското й име - Агнес Гондже Бояджи. Тази героична жена посвети целия си живот на непознати, превръщайки се в образец на чувствителност и състрадание. Тя е удостоена с Нобелова награда за мир. Майка Тереза е канонизирана от Католическата църква.

Индира Ганди

View post on Instagram
 

Удивителното за нейната съдба е, че в азиатска страна с безмилостна кастова система – Индия, тази невероятна жена успява да стане неин министър-председател. От малка, заедно с баща си, тя защитава независимостта на Индия. Притежавайки висок авторитет сред населението, тя става министър-председател и в хода на работата си укрепва позициите на Индия на международната арена. През 1984 г.обаче е убита от един от гардовете й.

Агата Кристи

View post on Instagram
 

В литературата най-известната писателка е може би Агата Мери Клариса Милър, известна под псевдонима Агата Кристи. Нейните брилянтни творби са преведени на повече от 100 езика, публикувани в милиони екземпляри по целия свят и с право се считат за класика в литературата.

В тази класация, разбира се, не влизат всички удивителни жени на планетата. Не случайно няма и номера. Нека всеки сам ги подреди според собствените си критерии.

Четете още: 100-годишна рокерка разкри тайната на дългия си живот