Автор
Woman.bg

Tрагичната история на руската принцеса Анастасия

Нощта на 16 срещу 17 юли, 1918 г. е белязана от един от най-големите ужаси в историята. Точно тогава е разстреляно руското кралско семейство, а причината и извършителят може би завинаги ще останат мистерия. Това е една печална история за фамилия Романови и най-вече за 17-годишната Анастасия – усмихнатото дете, което не заслужи ранната си смърт.

Повод да си спомним за трагичната съдба на младата княгиня е нейната рождена дата - 18 юни.

Убийството на руското царско семейство винаги ще бъде една болезнена тема, обвита в тайнственост и пораждаща редица въпроси. Вероятно светът никога няма да научи кой и защо е нахлул в Ипатиевата къща, но едно е ясно – няма оцелели, а телата на семейството и прислугата са изгорени и захвърлени в общ гроб. Търсенето на мощите им продължава години наред, а официалното погребение на откритите е осъществено с почести чак през 1998 г. Пет лета по-късно на мястото на Ипатиерата къща е построен „Храм на кръвта“. Има и много любопитен факт, който провокира една от големите световни конспирации – тялото на принцеса Анастасия не е намерено. След като информацията за липсващите мощи е разпространена, се появява твърдението, че тя всъщност е успяла да се спаси и е избягала между куршумите...



Принцеса Анастасия израства в разкош, но по строги правила заедно със сестрите си и брат си. Тя и сестра ѝ Мария делят една стая и до края на живота си запазват близки приятелски отношения. Спят на твърди легла, учат три езика, а почивка не им е позволена нито за миг. Бродират, шият бинтове за войниците през Първата световна война и им осигуряват лекарства. Двете принцеси са здраво стъпили на земята лъчезарни момичета, които никога не са наричани с титлите си.



Анастасия остава едно невинно и чаровно дете до края на дните си. Тя дори не подозира колко сурова ще бъде с нея съдбата. Последният ден от земния ѝ път е 16-и юли 1918 г., а смъртта ѝ се превръща в една от най-мистериозните загадки в света. Останките на Анастасия и тези на сестра ѝ не са открити в общия гроб и това поражда теорията, че тя всъщност не е пострадала смъртоносно от зловещия атентат, a e успяла да избяга. В следващите години десетки жени се представят за изчезналата Анастасия, но с времето се оказва, че нито една не е истинската принцеса.



Появяват се най-различни теории къде може да е отишла младата кралска дама, сред предположенията е дори и българското село Габарево. Смята се, че през 20-те години в пределите му се появила мистериозна рускиня, която изумително приличала на Анастасия Николаевна.

През 2007 г. случаят бележи сериозен напредък, точно тогава са открити останките на принцесата и сестра ѝ. А разследването за ужасяващата екзекуция на руското царско семейство все още продължава...

Четете още: Вдъхновяващото прощално писмо на момиче, умиращо от рак