Търсите щастието? Джей Шети разкрива къде се крие то!

Какво е щастието? Къде е то? Защо никога не се чувствам щастлив и удовлетворен? На тези и други подобни въпроси за смисъла на човешкия живот и преодоляването на житейските страдания и изпитания дава отгоговори Джей Шети – бивш монах, лайф коуч, водещ на подкаст, автор на книга и личност с над 7 милиона последователи в Инстаграм.

33-годишният Джей Шети е индиец, роден в Лондон. Записва се в бизнес училище в британската столица, където една среща с гост-лектор монах завинаги преобръща представите му за живота, за това що е то успех и за това къде се крие разковничето на щастието.

View post on Instagram
 

Привлечен и вдъхновен от идеята да изостави забързания градски начин на живот за известно време и да отиде на уединено място, където да потърси по-добър физически и психологически баланс, Шети заминава за Индия. Там в продължение на три години той живее като монах, отдавайки се на ашрам. Думата „ашрам“ произлиза от санскритския корен шрама (със смисъл „правя усилие да постигна освобождение“), а самият термин описва място за религиозно уединение, светилище и отшелническо убежище.

View post on Instagram
 

Обоготен духовно, просветлен и промененен, Шети се завръща в родината си. Отхвърлен от над 40 компании, най-после той получава шанса да създава съдържание за американската медия Huffington Post. Видеата му там, посветени на любовта, отношенията между хората и целите в живота бързо привличат вниманието и стават едни от най-гледаните в интернет.

Скоро след това Джей се озовава в класацията на Forbes за 30-те най- влиятелни личности в Европа за 2017 г. Големият удар обаче настъпва с подкаста му On Purpouse, в чиито епизоди гости на Шети са редица знаменитости, сред които Коби Брайънт, Алиша Кийс, Клои Кардашиян, Гуинет Полтроу, Ева Лонгория и мн.др.

View post on Instagram
 

Още през първата година от появата му подкастът достига над 52 млн. изтегляния. Благодарение на него Шети успява да достигне до голям брой зрители и да предаде своята мъдрост, натрупана в периода му като монах. Онази мъдрост, благодарение на която самият той успява да промени живота си и само за 12 месеца да се установи в САЩ, да намери добра работа и да открие любовта на живота си.

Със съветите си Шети фокусира вниманието към именно онези простички и малки неща от живота, които придават големия смисъл на живота. Посланията му не ни учат как да трупаме милиони, а как да се радваме на всеки един миг, на случващото се около нас, докато уверено следваме пътя на мечтите си. Учи ни и на това колко важно е отношението ни към другите, на това да бъдем по-деликатни и съобразителни, когато общуваме с околните, да разбираме, да изслушваме, да помагаме, да насочваме, да обичаме, да бъдем благодарни.

Докато е монах в ашрам, Шати се посвещава и в тайните на медитацията. Затова в уроците си той често разкрива и демонстрира някои от тънкостите на тази удивителна древна техника. Да медитират редом до него, на живо в Инстаграм, са заставали и много звезди, гостували в подкаста му.

А само преди месец, на бял свят, излезе и първата книга на Джей Шети - Think Like a Monk, в която авторът дава ценни насоки как да живеем целеустремено и как да тренираме съзнанието си така, че да изведем на повърхността най-доброто от себе си. И най-важното, което той никога не пропуска да повтаря в своите лекции, е това колко важно е да обичаме себе си, да надграждаме собствените си възможности всеки ден, да бъдем отговорни както за своите емоции и чувства, така и за тези на хората около нас.

View post on Instagram
 

Четете още: Мъдростта на Ошо: Хората приемат всичко толкова сериозно, че то става бреме за тях