Според ново проучване почти 2/3 от мъжете имат партньорки, които забележително приличат на майките им.

Изследване, проведено чрез сайта за запознанства eHarmony, установи, че 64% от мъжете се влюбват в дами със същите личностни характеристика като техните майки.

За да стигнат до това заключение, изследователите разработили тест за личността, който да оцени психологическия профил на мъжете, техните партньорки и техните майки на базата на 18 ключови въпроса.

Според резултатите голяма част от участниците посочили толерантността като главно качество. След нея се наредили моногамията и готовността да покажат съпричастност.

"Известно е, че сме склонни да избираме хора, които имат черти, сходни на нашите и в различна степен на подсъзнателно ниво се стремим да пресъздадем някои аспекти от отношенията си с нашите родители", коментира резултатите експертът по връзки в eHarmony Рейчъл Лойд.

"Имайки предвид факта, че майката е човекът, който основно се грижи за възпитанието ни, не е изненадващо, че мъжете избират да се съберат с дами, които притежават сходни ценности", добавя тя.

В случай че майката е била отчуждена към сина си, емоционално нестабилна и прекалено екстравагантна, мъжът избирал жена, която се оказвала пълна противоположност на майка му.

"Това изследване показва, че голяма част от това какви сме и кого избираме за партньор, се корени в опита, който сме придобили в най-ранна възраст", пояснява още експертът.

Четете още: Учени разкриха най-привлекателната черта, която ни прави неустоими