Светът е под карантина, което за някои е изненадваща приятна почивка с любимия човек, а за други – истински ад, който може да завърши с много сълзи, синини и огорчение.

В днешно време домашното насилие все още е неудобна тема, за която всеки говори твърде умерено. Жените, които са пострадали от безпощадната ръка на мъжа си, все още не смеят да си тръгнат от насилника или да се оплачат, а по време на пълна изолация, животът им може да се превърне в истински кошмар. Има и още един зловещ сценарий – мъжът изненадващо да се окаже насилник, в следствие на безпаричие и напрежение, макар и досега да не е показвал тази си страна. Дори самият той може да не е подозирал за нея. Но каквато и да е причината за физическия и психическия тормоз над жената, той си остава недопустим. Много дами се страхуват и не знаят как да постъпят, ако любимият човек им вдигне ръка. Къде да избягат в момент, когато разходките навън и посещенията у приятели са равни на престъпление? Как да си тръгнат, като и излизането навън застрашава здравето им?



Има начин и в някои европейски страни той вече се прилага, но за съжаление не е известно дали ще сработи и в рамките на България. Ето как се спаси една жена, жертва на домашно насилие, в малко градче във Франция буквално преди дни:

След поредния скандал и побой у дома, млада дама отива в една от местните аптеки. И не – тя не е там, за да си купи спирт, лепенки и памук за раните, а за да подаде сигнал, който може да я спаси. Дамата споделя на фармацевта, че току що е насилена за пореден път от мъжа си и насреща получава разбиране и моментална помощ. Само няколко часа по-късно органите на реда са уведомени, а мъжът е арестуван.

По време на домашна карантина, безброй дами са принудени да бъдат заключени с половинките си, които всекидневно упражняват физическо насилие срещу тях. В много от случаите жертвите не смеят да се обадят в полицията, ето защо е измислен този метод, който вече се прилага в Испания и Франция.

Единственото, което дамата трябва да направи, е да успее да отиде до най-близката аптека и да се оплаче. Но в случай, че се страхува да изрече това, което ѝ се е случило на глас, то трябва просто да каже една кодова дума и тя е „маска 19“. След изричането ѝ фармацевтът реагира, като подава сигнал в полицията незабавно.



Още в началото на извънредното положение имаше предположения, че случаите на домашно насилие ще се повишат чувствително в световен мащаб. И то не само, защото насилникът е постоянно у дома с жертвата, но и защото много господа губят работата си и се поддават на паниката, продиктувана от безпаричието.

Правителството на Франция дава обещание, че ще направи всичко възможно жертвите на домашно насилие да намерят изход и бягство от насилника си, като не само го арестуват, но и осигуряват безплатен престой в хотел за пострадалите.

Властите в повечето европейски държави потвърждават, че сигналите за домашно и сексуално насилие са се увеличили в пъти от началото на кризата около коронавируса. Ето защо те призовават потърпевшите да не мълчат, а да съберат кураж и да съобщят, макар и в момента това да е още по-трудно от преди.

Четете още: 90-годишна се оказа от апаратно дишане, за да спаси живота на по-млада жена