Автор
Ева Григорова

В името на любовта: принцеса Мако се омъжи за простосмъртен и загуби титлата си

Японската принцеса Мако се омъжи за своя любим от колежа Кей Комуро. Церемонията отбеляза и отлъчването на принцесата от най-древната монархия на света. Сватбата нямаше нищо общо с пищните кралски пиршества, които сме свикнали да виждаме, и включваше подпис от страна на двамата влюбени пред властите.

Мако обяви годежа си преди цели четири години, но сватбата бе отложена поради множество противоречия, неодобрение от страна на японския народ и скандал с пари, свързан с майката на Комуро.

Цели 90% от хората в страната смятат, че избраникът на принцесата не отговаря дори на средните морални стандарти в страната, камо ли на особено високите такива на императорското семейство. Твърди се, че майка му имала неизплатени дългове към бивш годеник и незаконно получавала вдовишка пенсия. Преди месец пък в японските медии избухна истински скандал, след като се появиха снимки, на които Кей Камуро е с дълга коса, вързана на опашка. Нападките бяха толкова яростни, че той дори взе решение да се подстриже.

View post on Instagram
 

За да потуши страстите, принцесата обяви, че ще отхвърли парите, които ѝ се полагат като напускащ член на кралската фамилия. А сумата е повече от внушителна - 1 милион долара.

Отношението на медиите към избора ѝ на съпруг сериозно травмира принцесата, която наскоро навърши 30 години. В официалното съобщение за сватбата ѝ дори се казва, че тя страда от "комплексно посттравматично стресово разстройство". Според лекаря Цуйоши Акияма, принцесата имала чувството, че хората, които разпространяват всичко това за годеника ѝ, тъпчат с крака нейното човешко достойнство.

Редица психолози се питат дали това не е поредният случай, в който медиите повлияват изключително негативно на живота на жена от императорския двор. Те припомнят случая с оттеглилата се императрица Мичико, първата жена без „синя кръв“ в двора, която в продължение на месеци беше изгубила гласа си, след като медиите я обвиниха в непристойно поведение. В това число влиза и състоянието на нейната снаха Масако, която страта от психични смущения, заради факта, че не може да роди мъжки наследник на трона.



Мако и съпругът ѝ дадоха кратко изявление пред медиите, в което принцесата се извини за проблемите, които бракът ѝ е създал пред обществото и благодари на тези, които подкрепят отношенията им.

“За мен Кей е изключително важен. До този момент възможностите ми да изразя чувствата си бяха силно ограничени и заради това се случиха редица недоразумения.” - заяви тя.

View post on Instagram
 

“Обичам Мис Мако. Човек живее живота си веднъж, а аз искам да го прекарам с човека, когото обичам и да бъдем щастливи.” - заяви съпругът на принцесата. “Мако и аз ще изградим топло и добро семейство. В същото време бих искал да направя най-доброто, за да издържам Мако. В щастие и в тъга, ще бъдем заедно и ще бъдем незаменими един за друг” - допълни той.

Очаква се младоженците да се преместят да живеят в Ню Йорк, където Комуро работи в адвокатска фирма. Този факт неизбежно води до паралел между принцеса Мако и нейния избраник и принц Хари и Меган Маркъл, които също избраха САЩ за свой дом, след като напуснаха британското кралско семейство.

Принцеса Мако е племенница на японския император и не е в линията на наследяване на трона, тъй като той може да бъде зает единствено от мъже. Според законите на страната жените от династията, които се омъжат за човек, който не е от аристократично потекло, трябва да се откажат от титлата си.

View post on Instagram
 

Мако, която вече няма да бъде принцеса, не е първата жена, която напуска японското кралско семейство. През 2005 г. нейната леля Саяко, единствената дъщеря на император Акихито, се омъжи за градския дизайнер Йошики Курода. Родителите одобряват избора на дъщеря си и присъстват на церемонията по бракосъчетанието.