Японската принцеса се отказа от короната си, за да се омъжи за човек от простолюдието

Престолонаследникът на Япония - Фумихито, най-после е склонил да даде благословия на дъщеря си, която иска да се омъжи за човек от простолюдието, пише BBC. Избраникът на принцеса Мако е неин състудент, произхождащ от обикновено семейство - повод двамата да не могат да си кажат "Да" дълго време.

Първоначално плановете на принцеса Мако били тя да сключи брак с любимия си - Кей Комуро, още през 2018 г. - година след като обявяват годежа си. Но сватба така и не се състоя. Като причина за отлагането тогава дворецът посочи финансовите проблеми, които майката на Комуро имала. Тя не можела да се договори с бившия си съпруг кой да плаща образованието на сина ѝ.

View post on Instagram
 


Сега обаче бъдещият император на страната на изряващото слънце явно е променил решението си и е склонил да даде ръката на дъщеря си на Кей.



Принцеса Мако е най-голямата дъщеря на принц Фумихито. Въпреки че след сватбата си с Комуро тя ще загуби благородническата си титла, младата жена е твърдо решена да заживее под един покрив с избраника на сърцето си.

View post on Instagram
 


"Конституцията казва, че бракът трябва да се основава само на взаимното съгласие на двете страни. Ако те наистина го искат, тогава мисля, че трябва да уважава такова решение като родител", цитира принцът агенцията на Киодо. Давайки съгласието си за брака обаче, престолонаследникът Фумихито все пак не пропуска да отбележи, че паричните въпроси трябва да бъдат решени.



"Редно е да напомня, че решението на въпроса по финансовия проблем е необходимо, за да убедим много хора, че Мако ще е щастлива, и да отпразнуваме тази сватба със спокойни сърца. От моя гледна точка тя и годеникът ѝ все още не са в ситуация, в която хората да бъдат доволни и сигурни", допълни наследникът на трона.

View post on Instagram
 

Кога ще се състои сватбената церемония между Мако и Кей, засега все още не е известно.

Принцеса Мако не е първият член на японското императорско семейство, избрал да свърже живота си с човек от народа.

През 2005 г. принцеса Саяко Нори - най-малката дъщеря на абдикиралия японски император Акихито и по-малката сестра на настоящия император Нарухито, се омъжи за Йошики Курода, в резултат на което тя загуби титлата на принцеса и престана да бъде член на императорското семейство.


Саяко Коруда, Снимка: Wikipedia

През 2018 г. пък от кралската си титла се отказа японската принцеса Аяко Такамадо - първата братовчедка на абдикиралия император Акихито. Отново в името на любовта. Тогава тя се омъжи за бизнесмена Кей Мория. Също като своята роднина - принцеса Саяко, тя автоматично загуби титлата и статута си на „височество“, приемайки фамилията на съпруга си - Мория.

Аяко Мория, Снимка: Wikipedia

Четете още: Японската принцеса, която наруши правилата и се омъжи по любов