Заради коронавируса: Елизабет II с най-скромната церемония за рождения си ден

С кратка и скромна церемония, включваща салюти, Елизабет Втора ще отбележи 94-годишния си рожден ден в събота, гласи съобщение на Бъкингамския дворец. Събитието ще се състои в Уиндозрския дворец, но този път без парад и помпозност.

Нейно Величество отбелязва рождения си ден два пъти - на 21 април, когато е денят на раждането ѝ, и във втората събота на юни, когато времето в Лондон е по-подходящо за шествия и тържества на открито. Заради въведената карантина обаче традиционният парад в чест на кралицата тази година ще бъде отменен така, както са отменени всички масови мероприятия.

Припомняме, че заради върлуващия и във Великобритания коронавирус британският монарх бе принудена да се самоизолирала заедно със съпруга си - принц Филип, в Уиндзорския замък, където вчера той отбеляза своята 99-годишнина. Заради въведената в страната карантина дворецът остана пуст, но за сметка на това принцът получи прекрасни пожелания от най-близките си хора чрез видео чат.

View post on Instagram
 

Ограничителните мерки заради коронавируса все още са в сила във Великобритания, има изисквания за броя на хората, които се събират заедно, а принц Филип и кралица Елизабет II са в уязвимата група на лицата над 65-годишна възраст.

Все пак в събота церемония ще има, с тази разлика, че тя няма да бъде обществено достъпна и ще продължи само 20 минути. Ще има и салюти, а военните, които ще участват в церемонията, ще трябва да спазват задължителната социална дистанция.

Межувременно британският премиер Борис Джонсън отмени наредбата за спазване на дистанция от два метра за възрастните хора в Англия, които живеят сами, както и самотните родители с деца до 18 години. Мярката влиза в сила от този уикенд.

На 15 юни се очаква в Англия да отворят магазините за дрехи и други непродовоолствени стоки, както и външните площи като градини, открити музеи и зоопаркове.

Замъкът Уиндзор, Снимка: Pixabay

Четете още: ЧРД на принц Филип! Един мъж на 99, останал верен на своята кралица Елизабет