Защо Кейт Мидълтън отказа на Елизабет II да посрещне Коледа с кралското семейство

Катрин Мидълтън отклонила първата покана на кралицата, за да отпразнува заедно с нея и кралското семейство Коледа в Сандрингам. Това разкрива бившият журналист и кралски историк Робърт Лейси в новата си книга „Братска битка: Уилям и Хари – приятелството и враждите“ (Battle of Brothers: William and Harry — the Friendship and the Feuds). В нея авторът определя войната между братята като пагубна за монархията.

„Братска битка…“ дава отговори на редица въпроси, като например как са се променили отношенията между синовете на принц Чарлз и Даяна във времето. В книгата, която трябва да излезе по-късно този месец, авторът се основава и на много примери от историята на монархическите семейства, за да илюстрира как ролята на „наследник“ на короната и съдбата на „резервен играч“ оказва влияние на отношенията между братя и сестри.


Но да се върнем към Кейт и поканата, която тя получила официално от кралицата, когато все още не била дори годеница на принц Уилям.

В четивото Лейси твърди, че когато Нейно Величество за първи път отправила покана към Катрин да се присъедини към кралското семейство за традиционния коледен обяд през 2006 г., тогава 24-годишната Кейт, със статут на приятелката на принц Уилям, отказва.



Според биографът, който още през 1977 г. пише книга за живота на кралица Елизабет II, а наскоро бе консултант на хитовата драма на Netflix – The Crown ("Короната"), Катрин искала да изчака, докато се сгоди. Едва след като има годежен пръстен тя с охота щяла да се присъедини към коледните празници на кралското семейство, отбелязва в труда си кралския историк.

Кейт и Уилям се запознават през 2001 г., когато и двамата следват история на изкуството в университета Сейнт Андрюс в Шотландия. По това време Уилям и Кейт са само добри приятели.


Ключов момент в любовната история на Уилям и Кейт е едно благотворително модно ревю в "Сейнт Андрюс" през 2002 г. На него Кейт дефилира в прозрачна рокля от шифон. Именно тогава Уилям се влюбва в своята бъдеща съпруга. През 2003 г. те вече са двойка.

През 2010 г. идва големият момент. По време на почивката им в Кения принц Уилям иска ръката на Кейт. И ѝ подарява годежния пръстен на покойната си майка - принцеса Даяна. По-късно той ще сподели: "По този начин майка ми няма да пропусне нито един миг от голямото събитие".

Дългоочакваното "Да" Уилям и Кейт си казват на 29 април 2011 г. в Уестминстърското абатство.

Всички са впечатлени от сватбената рокля на Кейт, издържана в изискания стил на 50-те години на миналия век. Шлейфът ѝ е с дължина 2,70 метра - с цели 5 метра по-къс от шлейфа на Даяна. Оттук нататък Кейт Мидълтън вече официално се нарича херцогиня на Кеймбридж.




Две семейства стават едно. След венчалния обряд семействата Уиндзор и Мидълтън си правят обща снимка в Бъкингамския дворец.

От този момент нататък, само след като се оженят, традицията в кралското семейство позволява на партньорите на членове на кралското семейство да присъстват на коледните тържества в Сандрингам. Повеля, с която Кейт Мидълтън избира да се съобрази.

Не такова е решението, което прави Меган Маркъл. През 2017 г. тогава още бъдещата херцогиня на Съсекс се присъединява към своя годеник принц Хари и кралското семейство в Сандрингам за Коледа, пет месеца преди сватбата им в Уиндзор.

Четете още: Враждата между Уилям и Хари - най-голямата травма за монархията, която ще бие и смъртта на Даяна