Автор
Ива Петрова

Защо мълчат мъжете? Дами, ще се изненадате!

В личните отношения често може да е трудно на жените да разберат поведението на мъжа. Защо не иска да говори, защо се стреми към самота, защо не контактува с жена си?

Жената не трябва да се страхува от мъжкото мълчание, много по-важно е да разбере причината и мъдро да реагира на изолацията на съпруга си. Мъжете по природа не са склонни да обсъждат своите преживявания, тревоги, чувства. И по това се различават от жените, коментират психолози. Следователно, поради тази причина в двойката често възникват усложнения, защото тя не разбира защо той мълчи. В същото време за него това е нормално. Вижте какви могат да са причините за мъжкото мълчание:



Възпитанието

За много мъже мълчанието не е черта на характера, а социално умение. Стереотипът, че мъжът трябва да не е многословен, върви ръка за ръка с твърденията, че „момчетата трябва да са резервирани“, че „мъжете не плачат“. Докато не се научим да казваме на детето си: „Обърни внимание на чувствата си“. Самите родители учат момчетата да сдържат емоциите си и да мълчат. Момчетата се учат на способността да отстояват себе си и да носят отговорност за действията си, което допринася за тяхната самоизолация. Ако обаче момичето плаче и е непослушно, това се възприема за нормално.

Разликата между жените и мъжете

Една жена, когато е притеснена, плаче или говори непрекъснато. Това е нейният естествен начин да изразява емоциите си. Мъжът от друга страна е склонен да се затваря в себе си. Когато една жена се обърне към него със: „Скъпи, трябва да поговорим“, мъжът може просто да изпадне в ступор. Той разбира, че не трябва да говори с партньорката си, защото ще загуби от нея в словесна битка. Жените имат по-активни зони в мозъка, отговорни за емоциите. И една дама се чувства по-добре, когато говори. Мъжът няма такива дадености.



Той е недоверчив

Мъжът е склонен да мълчи, защото е сигурен, че няма да бъде разбран. Има си своите тревоги, но се страхува да сподели проблема си, за да не изглежда слаб. Може би мъжът избира да се затвори, тъй като в миналото е направил опит да се отвори към жена (например майка си), но опитът е бил неуспешен - тя не е показала отзивчивост и готовност да помогне. Ако една жена поне веднъж е отказала да изслуша емоционалните нужди на партньора си, той няма да прави нови опити да отвори душата си.

Мълчаливият мъж избира приказлива партньорка


Доста често мълчаливите мъже създават семейство с истерични жени. Те са приятно изненадани, че една жена знае как да реагира емоционално, ярко. Емоционалният спътник на живота му един вид съчувства и на двамата по този начин. Той е имал тежък работен ден, така че е съвсем естествено на съпруга да не му се говори у дома. Той иска само почивка. Мълчанието на съпруга обаче наранява съпругата: тя го чака да се върне у дома, за да сподели впечатленията си, за да си поговорят. А той е уморен и разстроен. Затова търси уединение, за да обмисли проблемите си.

При подобна ситуация съпругата трябва да се отнася към такова поведение на партньора с разбиране и чувствителност. Препоръчително е просто да го остави на мира, да му даде възможност да се възстанови, а утре ще си говорите за всичко.

Разлюбил е и е охладнял


Ако по-рано той е бил интересен събеседник, а сега се опитва да мълчи, тогава вероятно е разочарован от комуникацията със съпругата си, защото тя не знае как да слуша, защото провокира кавги, защото е фокусирана само върху себе си.



Има много семейства, в които няма разбирателство и подкрепа между съпруг и съпруга и с течение на времето връзката напълно се изчерпва. А една от причините може да е, че мъжът няма общи теми за разговори с жена си.

published by econet

Четете още: 11 неща, които всяка жена трябва да знае, преди да навърши 40 години