Защо ни става лошо след разговор с някои хора? Как да се пазим от енергийните вампири?

Много често, след общуване с някои хора, изпитваме подем, леко вълнение, готовност за действие, изпълваме се с оптимизъм, придобиваме спокойствие, настроението ни се подобрява. Но има и обратни случаи, когато след комуникация се чувстваме зле, усещаме се, че не сме спечелили, а загубили. Сякаш се изтощихме, сякаш емоционалните ни сили бяха изсмукани, вътрешната ни хармония – нарушена, емоциите ни станаха негативни. Втората категория хора се наричат "емоционални вампири".

Емоционалните вампири

Преди всичко трябва да разберете, че такива хора не само изчерпват вътрешната ви сила, те могат да навредят на човек, чието самочувствие вече е било несигурно. Такива хора могат да бъдат особено силно засегнати, когато не са успели да се отдалечат от преживяна травма. Думите на тези „вампири“ нараняват и вредят на онези, които зависят от мнението на другите, както и на всеки, чиято слабост могат да напипат.

Вампирите сякаш сканират човек, разкриват слабостите в представата му за себе си и изричат своите злонамерени изказвания, принуждавайки човека да повярва на думите им и отново да почувства болка. От такива хора можете да чуете фрази от този характер: „Скъпа, виждам, че си напълняла“ или „Ти си твърде чувствителен за мъж“.



Кои са признаците на енергийния вампир?

Важно е да сте наясно, че можете да срещнете такива хора в различни кръгове на вашите социални контакти. Това могат да бъдат хора сред вашите роднини и колеги, познати, приятели и дори в романтичните отношения.

Основните признаци на изтощение след среща с вампир: Настроението ви рязко се влошава. Появява се желание за пиене или ядене, а храната в този момент трябва да е богата на въглехидрати. Имате чувството, че влизате в депресия. Може да почувствате сънливост, краката ви да станат слаби и главата ви да натежи. Вътре у вас възникват чувства на безпокойство, тревожност или разочарование.

Видове емоционални (енергийни) вампири


Групите имат само информативен характер с цел общо разбиране, те не означават и не подчертават характера на човека в най-чистата му форма. Нарцистичните вампири (тип личност - нарциси). Този човек се характеризира с преувеличено чувство за собствена значимост и избраност. Затова той преди всичко жадува за внимание и възхищение. В картината на неговия свят има само представа за неговата изключителност и затова всичко винаги е само за него.

Такъв човек е силно ограничен в способността си да обича и да изразява съчувствие към другия. За него е важно те да следват принципа му „всичко първо за него“. Цялото ви внимание, сила, желания и стремежи трябва да бъдат насочени към това да се възхищавате на този човек и да се грижите за него.

Ако не направите това, тогава вампирът нарцис ще ви накаже. Той ще стане студен и резервиран към вас, може да ви игнорира и да не ви възприема като човек, опитвайки се по всякакъв начин да омаловажава вашите чувства и мисли.

Как можете да се предпазите в този случай?

Ако сте установили за себе си, че има такъв човек във вашата среда и не можете да избегнете взаимодействието си с него, тогава следният подход ще ви помогне да разберете как да общувате по-добре, без да губите вътрешните си ресурси и без да се изтощавате.

1. Трябва да разберете, че това са емоционално ограничени хора, така че имайте реалистични очаквания за тях. Те няма да спрат да бъдат егоисти и няма да ви обичат безусловно.

2. Не поставяйте самочувствието си в зависимост от техните думи и действия, не им се доверявайте и не споделяйте най-съкровените си чувства. С този подход ще бъдете в безопасност от емоционално изтощение след общуване с тях.

3. Или се предпазвайте, ако имате връзка с такъв човек.

Хленчещи или жертви

Характерно за този тип хора в общуването е постоянно да се оплакват, че целият свят е против тях. Всички обстоятелства, самата съдба и всички възможни външни фактори са причините за техните нещастия. Всичките им думи имат едно общо значение: „О, колко съм беден и нещастен“. Обикновено те използват другите като контейнер, в който искат да разтоварят цялата си негативност, отнемайки вашето положително отношение. И в същото време да ви оставят сами с това, с което са ви натоварили.

Как можете да се предпазите в този случай? Когато работите с хора от този тип, трябва да сте в състояние да поставите и дефинирате собствените си граници. Това може да звучи и изглежда по следния начин: Изслушайте накратко вашия приятел, партньор или роднина и след това кажете: „Обичам те, но съм готов да те изслушам само няколко минути, освен ако не искаш да обсъждаш решението.“

Ако човекът за вас не е от толкова близък, например ако вашият колега на работа е вампир, тогава вашата защита ще бъде следната: Изразявайки съчувствието си към неговата ситуация, можете да кажете: „Можете да намерите изход от всяка ситуация, просто трябва да помислите за решението.“ И след това добавете, че за вас е важно да се върне на работа, защото никой не е отменил крайните срокове. Тези думи не са универсални и във всеки случай всичко е индивидуално, но самият смисъл ви е ясен.

Диктатор

Тези хора упорито се опитват да контролират всичко и всички. Те знаят по-добре от всеки друг как другите трябва да се държат в различни ситуации и какво да чувстват. В отношенията и диалога основното за тях е да контролират партньора или събеседника. Вашите чувства ще се считат за неразумни или неуместни, ако не се вписват в техните правила.

В диалог можете да ги разпознаете по следните думи, тъй като те често започват с това: „Знаете ли от какво се нуждаете?“ и след това ще получите подробни инструкции как да постъпите. И в крайна сметка, след диалог с такъв човек, ще изпитате чувство на негодувание и унижение.

Как можете да се предпазите в този случай? Не се опитвайте да контролирате диктатора. Изразявайте здравословно самочувствие в разговора. Не се конфронтирайте с него, като му посочвате какво трябва да направи сам. За да изградите диалог с такива хора, са подходящи следните думи: „Оценявам съвета ви, но трябва да работя върху това сама“. Отново бъдете уверени и не играйте ролята на жертва, която се нуждае от ръководство и контрол.



Потисник

Такива хора изобщо не се интересуват от вашите мисли, чувства или мнение. За тях е важно само да изразят всичко, което те мислят за всяко събитие. Диалозите с тях протичат на принципа: той говори, а вие чакате пауза, за да вмъкнете думата си, но много често такава пауза не идва. Физически те се приближават толкова близо, че просто започват да дишат върху вас, с всяка стъпка, която правите назад, те ще се приближават.

Как можете да се предпазите в този случай? Такива хора не обръщат внимание на невербалните знаци, колкото и да скръстите ръце на гърдите си или да се обърнете към вратата - те няма да разберат това. Само директните думи ще ги накарат да спрат и да ви обърнат внимание. Ако не искате да изпитате емоционално опустошение след разговор с такъв човек, прекъснете неговия монолог и говорете много ясно и недвусмислено.

На практика това изглежда така. Слушате няколко минути, след което учтиво казвате: „Не съм възпитан да прекъсвам, но трябва да говоря и с други хора/имам работа/имам среща/трябва да тръгвам.“ Ако това е човек от най-близкия ви кръг, тогава учтиво казвате: „Наистина бих искал да ми позволиш да кажа няколко думи, защото имам какво да добавя към нашия разговор.“ Опитайте се да говорите с неутрален глас и тогава ще бъдете изслушани много по-благосклонно.

Драматизатор

Тези хора са склонни да описват и преживяват малки неща и незначителни събития като умопомрачителни драми. Всяко кихане те представят с думите "почти умрях". Много често след общуване с такива хора, които драматизират всяка битова ситуация, изпитваме умора и изтощение.

Как можете да се предпазите в този случай? За такива хора вашият емоционален отговор на думите им е важен. Колкото повече невербални сигнали идват от вас, толкова повече драма се прави от тях. "Вампирът" драматизатор се нуждае от съпричастен зрител/слушател, така че да насища събитията и себе си с вашата енергия. Така че останете спокойни и поемете няколко дълбоки вдишвания. Това ще ви помогне да поддържате нормалното си състояние и да не изпадате в актьорско майсторство, играейки заедно с мелодрамата, която се разиграва пред вас. Поставете приятелски, но твърди граници.

И така, за да се чувствате по-малко уморени и празни след общуване с някои хора, за да повишите жизнената си енергия или по-скоро да не я губите, направете „инвентаризация“ на кръга от хора, с които влизате в контакт. Идентифицирайте хортаа, които ви изпълват с оптимизъм, зареждат ви с енергия, мотивират ви и споделят вашата визия. И идентифицирайте онези, които отнемат тази енергия от вас, намерете тези енергийни вампири във вашата среда и се опитайте да намалите времето, прекарано с тях.

Ако това е трудно да се направи приложете в живота си препоръките, посочени в статията. Не забравяйте, че в живота всичко е индивидуално за всеки, няма едно правилно решение за всички и за всякакви случаи. Ето защо е важно да разберете принципа, а не да научите фразите наизуст.

Четете още: Какво издава формата на стъпалото ви