Вече сме изтощени от всички понеделнишки вълнения, а почивните дни са недостижимо далече... Ако изобщо дойдат някога, защото този ден се точи, сякаш е безкраен. Да, говорим за вторник. Защо той ни съсипва живота седмица след седмица?

Рут Огдън, психоложка от Ливърпулския университет „Джон Мур“, пояснява, че причината се крие в отношението ни към първия ден от седмицата. В понеделник ние се връщаме на работа след уикенда, преглеждаме куп писма, приключваме работата, която в петък сме оставили „за друг път“. И когато понеделникът наближи края си, се чувстваме като да имаме нужда от малко почивка. Но какъв ми ти почивен ден, като утре е едва вторник?



Впрочем, според проведени проучвания, най-нещастното и неприятно за офис-служителите време на вторника е 11:45 ч. Най-вероятно именно до този час вече всичките чайове и кафета са изпити, клюките са разказани и е време за всеотдаен труд.

По думите на Огдън един от основните фактори във възприемането на времето са нашите емоции. В понеделник ние се стягаме, напрегнати и заети сме, а във вторник умората от понеделника се задълбочава от отчайващо далечния уикенд и от безкрайността на предстоящата работна седмица.



За да се справите с вторнишкия стрес, постарайте се да започвате деня си от най-сложните задачи, изискващи повече усилия и концентрация. Изпълняването на трудни задачи носи огромно облекчение. Колкото по-рано свършите по-тежките си задължения, толкова по-бързо ще се освободите от стреса. Останалите задачи ще ги решите с лекота като семки.

Друг съвет за облекчаване на вторниците – приложете т. нар. „рибрендинг“. Всички обикновено планираме развлеченията си за края на седмицата, но какво ни пречи да ги разпределим по цялото ѝ продължение? Преразпределете нещо интересно за вторник, така денят ще придобие смисъл и ще го предвкусвате като нещо приятно. Да, това няма да скъси работния ви ден, но поне вторникът ще спре да ви се струва толкова непоносим.

Четете още: Алекс Сърчаджиева: Иване, не зная как да продължа без теб!