Те успяха да разбият на пух и прах наложените с векове представи и стереотипи на милиони мъже по света относно жените, техните качества и интелект. Постиженията и приносът им за развитието на дисциплини от различни области на науката, културата и изкуството, както и в сферите на политическия и социалния живот, се оказаха мощен тласък за цялото човечество. Без тях, без смелия им и новаторски дух, без тяхната борбеност, страст и непримиримост днес светът нямаше да бъде това, което е.

Индира Ганди (1917-1984)


Индира Ганди е първата жена-премиер на Индия, задържала се в политиката на Индия цели 15 години. Убита е при покушение през 1984 г. Индира Ганди има огромен принос към подобряване условията на живот в страната, производството на храна и грамотността. Сред големите й постижения е практическото прекратяване на тежките религиозни конфликти и национализиране на банките. Годините на нейното управление в страната с бързи темпове се развиват леката и тежката промишленост, пусната е в експлоатация първата АЕЦ (в щат Махаращра), в селското стопанство протича т.нар. „Зелена революция“, благодарение на която Индия за първи път от много години става независима от външни доставки на хранителни продукти и селскостопанска продукция.

Коко Шанел (1883-1971)


Знаменитата дизайнерка и основателка на едноименната къща е най-забележителната дама в света на висшата мода. През 1957 г. е обявена за най-влиятелнаата фигура в модата на 20-и век. В класацията на сп."Таймс" за стоте най-влиятелни личности на XX век именно Шанел е единственият представител на модната индустрия. Гранд дамата на висшата мода вдъхва нов живот на материи като жарсе, които преди това са били смятани за дрехи на бедните хора. Първите й клиентки стават младите дами с бунтарски дух, демонстриращи своята независимост с нов външен вид и държание – с панталони и къси поли (но не и над коленете), с прически и грим в големи количества, с пушене на цигари на обществено място. Шанел въвежда революционна за времето мода, създавайки модели, в които жената да се чувства удобно. Тя въвежда женски панталони и костюми, налагайки ги като неразделна част от ежедневния гардероб – нещо, което дотогава дори не е помисляно. Шанел е дизайнерката, която първа излиза с парфюм, носещ името на създателя си. и това е Шанел №5 (Chanel №5). В благоуханната си творба Шанел смело и за първи път смесва няколко аромата (преди Шанел всички парфюми имат само един аромат). Шанел №5 остава класика в жанра и любим аромат на милиони жени по света и до днес.

Мария Калас (1923-1977)


"Мария Калас е най-високият връх в певческото изкуство на ХХ век. Гласът и беше феноменален, на основата на невероятна техника, съвършена музикалност и магнетично присъствие на сцената. Тези уникални качества я направиха мит в историята и във въображението на обществото..." – тези думи на голямата Райна Кабаиванска са достатъчно красноречиви, за да определим с ръка на сърцето Мария Калас не само като най-въздействаща оперна певица, но и като една от най-влиятелните личности на 20-и век. Мария Калас е известна още и с дългогодишната си любовна връзка с гръцкия милионер Аристотел Онасис.

Ирен Жолио-Кюри (1897-1056)


Ирен Жолио-Кюри е френска физичка и общественичка, дъщеря на известните учени Мария Кюри и Пиер Кюри. През 1934 г. Ирен и съпругът й Фредерик откриват изкуствената и позитронната радиоактивност. След брака си и двамата приемат общата фамилия Жолио-Кюри. В рамките на проведения от тях експеримент двамата бомбардират алуминий с алфа-частици и получават вещество, радиацията на което, подобно на естествената радиоактивност, намалява с течение на времето. По време на Втората световна война Ирен участва в Съпротивата. Член на Световния съвет на мира. През 1933 г. открива заедно с Фредерик Жолио-Кюри анихилацията и раждането на двойка частица–античастица. Споделя с него Нобелова награда за химия през 1935 г., присъдена им "за получаването на нови радиоактивни елементи". В края на 30-те години на ХХ век Ирен е назначена за заместник държавен секретар по научни изследвания към френското правителство, а през 1937 г. е избрана за професор в Сорбоната.

Роза Люксембург (1870-1919)


Водеща марксистката революция, Роза Люксембург е била приятелка на Ленин и се е борила страстно да донесе социална революция в Германия. Във времето до Първата световна война, тя пише яростно срещу германския империализъм и за международния социализъм. През 1919 г., след като нейните опити да проведе комунистическа революция в Германия не са успели, тя е била убита от германски войници.

Хелън Келър (1880-1968)


Хелън Келър е първият глух и сляп човек, получил бакалавърска степен в областта на изкуствата. Тя е американска писателка, политически активист и лектор. Израстването си като личност, уверена и смела в един свят на „нищото“ тя дължи най-вече на своята учителка, Ан Съливън. Именно тя успява да вдъхне кураж на малкото момиченце и да я откъсне от изолацията, породена от липсата на езиков контакт. Почти цялото си време тя посвещава на Хелън, учейки я да комуникира и да взъимодейства със света около себе си. Така малкото беззащитно дете с времето се превръща в световноизвестна авторка на драматизации за театър. Написва и сценария на филмовата продукция „Чудодейката“. Като изключиелно талантлив и плодовит автор, Хелън Келър пътува много, и бива подкрепена в усилията си срещу войната. Бори се за каузи като правото на жените да гласуват, правата на работниците и др.

Елинор Рузвелт (1884-1962)


Съпруга и политически съветник на американския президент Ф. Д. Рузвелт Елинор прави значителен принос в областта на човешките права, тема, за която тя се бори през целия си живот. Като ръководител на Комисията за човешките преве към ООН, тя помогна да се изготви Декларацията на ООН за човешките права от 1948 г.

Айседора Дънкан (1977-1927)

Айседора Дънкан е американска танцьорка от ирландски произход, считана за основателка на модерния танц. Тя внася в танца естественост, спонтанност и свобода по модел на античните гръцки фигури. Скандализира обществото със своя иновативен подход, танцувайки боса, покрита само с няколко воала. Нейният живот е изплетен от низ трагични случаи. През 1913 г. двете и деца - Дедри на 7 и Патрик на 5 загиват при автомобилна катастрофа в Париж,след като колата се преобръща и пада в Сена. През 1922 г. Айседора Дънкан сключва брак с известния руски поет Сергей Есенин, който е убит през 1925 г. Две години по-късно нелеп трагичен инцидент става причина за смъртта й - докато се вози в колата на свой приятел (на 14 септември 1927 г., в Ница, Франция), шалът и се оплита в колелото на автомобила и я задушава преди шофьорът да е разбрал какво се се случило. Погребана е в гробището Пер Лашез.

Ева Перон (1919-1952)


Ева Перон е широко обичана от обикновените хора от Аржентина. Тя неуморно води кампании както за бедните, така и за разширяване на правата на жените. В същото време тя е била заплашвана от хора с влиание, за нейната популярност. Тя също е била критикувана за нетърпимост й към критика; със съпруга си Хуан Перон, те затварят много независими вестници. Тя почива на възраст от само 32 година през 1952.

Одри Хепбърн (1929-1993)


Есна от най-обожаваните иконични актриси през 50-те и 60-те години на миналия век. Одри Хепбърн определя женствения блясък и достойнство, а по-късно е определена, като една от най-красивите жени на ХХ век. След актьорската си кариера, която приключва в средата на 1960, тя посвети оставащия период от живота си на хуманитарна дейност с УНИЦЕФ.

Беназир Бхуто (1953-2007)


Беназир Бхуто бе първата жена-премиер на мюсюлманска държава. Тя помогна Пакистан да се превърне от диктатура към демокрация през 1977 година. Тя се стреми да изпълнява социалните реформи, по-специално помощ за жени и бедните. Тя е била премахната от поста си по обвинения в корупция; такси, но тя продължава да отрича.

Четете още: Как празнувахме 8-ми март през СОЦ-а